Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Löneskillnaden mellan män och kvinnor i EU är 14 procent.

EU-utskott skärper krav på öppenhet i lönefrågor

BRYSSEL 17 mars 2022

EU-parlamentets ansvariga utskott säger ja till ökad transparens i lönesättning – och vill att även mindre företag ska beröras av reglerna.

Det var i mars 2021 som EU-kommissionens lade fram sitt förslag om hur lönesättningen kan göras mer transparent. Syftet är att lättare upptäcka om det finns ett obefogat lönegap mellan könen på arbetsplatsen – och därmed bidra till att minska löneskillnader mellan män och kvinnor. Förslaget välkomnades av många EU-parlamentariker.

Sedan dess har EU-parlamentet utarbetat sitt eget förslag och på torsdagen gav sysselsättningsutskottet och jämställdhetsutskottet sitt stöd med stor majoritet  – 65 röster mot 16. 

– Det är ett stort steg att EU-parlamentet visar ett sådant här stort stöd för förslaget - från höger till vänster, sade Kira Marie Peter-Hansen från den gröna partigruppen som är en av de ansvariga ledamöterna för frågan efter dagens omröstning. 

Bland annat vill EU-parlamentet att de nya reglerna om transparens ska gälla företag med 50 anställda – istället för 250 som EU-kommissionen föreslog. 

Parlamentet tycker också att EU-kommissionen bör skapa en särskild officiell märkning för arbetsgivare som inte har några löneskillnader mellan könen i sina företag.

– I förslaget lyckas vi hitta en bra balans mellan att se till att vi inte lägger för stor administrativ börda på små- och mellanstora företag allt medan vi ber dem att ta tag i eventuella lönegap. Jag hoppas att det ska hjälpa kvinnor i Europa att bli mer medvetna om de har lägre lön än de borde ha och att vi kan ge dem verktyg att komma tillrätta med problemet, sade Kira Marie Peter-Hansen.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret