Sacharovpriset 2022: Parlamentet hyllar det ukrainska folket

Parlamentets Sacharovpris 2022 tilldelades ukrainas modiga folk vid en ceremoni den 14 december.

Sacharovpriset 2022 går till det modiga folket i Ukraina

De representerades av sin president, valda ledare och det civila samhället vid ceremonin i Strasbourg.

Rysslands oprovocerade agression mot Ukraina, som inleddes i februari 2022, medför enorma kostnader för det ukrainska folket, som kämpar för att skydda sina hem, sin suveränitet, sitt oberoende och sin territoriella integritet. Varje dag kämpar de också för frihet, demokrati, rättsstatsprincipen och europeiska värden.

När parlamentets talman Roberta Metsola delade ut priset talade hon om det ukrainska folkets mod och uppoffringar:

– Budskapet från Europa har varit tydligt: Vi står på ukrainas sida. Vi kommer inte att titta bort. Det ukrainska folket utkämpar inte bara ett självständighetskrig utan även ett värderingskrig. De värden som ligger till grund för vårt liv i Europeiska unionen som vi länge har haft lyxen att ta för givet varje dag, sade hon.

Efter att ha bett om en tyst minut för alla ukrainska män, kvinnor, barn, militärer och civila som har dödats i kriget sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj:

– Vi måste agera nu, inte vänta på att kriget ska ta slut, för att ställa alla dem som utlöste det inför rätta och för att förhindra att aggressionen upprepas. Detta kommer att vara det mest effektiva skyddet av frihet, mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och andra gemensamma värderingar, vilka detta pris från Europaparlamentet särskilt symboliserar, sade han.

När han talade via videolänk uppmanade han till stöd för en internationell domstol för att ställa Ryssland inför rätta för de brott som Ryssland begått.

Närvarande vid ceremonin var:

  • Oleksandra Matvijtjuk - människorättsadvokat, ordförande för organisationen Center for Civil Liberties, som var en av vinnarna av Nobels fredspris 2022.
  • Julia Pajevska - grundare av den medicinska evakueringsenheten Angels of Taira.
  • Ivan Fedorov - Melitopols borgmästare.
  • Olekssandr Chekryhin och Stanislav Kulykivskyij - företrädare för den statliga räddningstjänsten.
  • Jaroslav Bozjko från den civila motståndsrörelsen Yellow Ribbon Civil Resistance Movement.

Ta reda på mer om årets nominerade.

Läs om hur EU stöder Ukraina.

Europaparlamentets Sacharovpris

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut årligen av Europaparlamentet. Det inrättades 1988 för att hedra personer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Priset är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov och består av ett diplom och ett pris på 50 000 euro.

År 2021 gav parlamentet priset till den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Ta reda på hur Sacharovpriset utses i vår infografik.

Ta reda på mer

Talman Metsola och represenanter för ukrainas modiga folk
Sacharovprisets ceremoni 2022