Gå direkt till innehållet
Nyhetsartikel7 december 2023Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 1 min

Bättre djurskydd i EU

A child and a dog playing on the floor

 

EU-kommissionen har föreslagit nya regler som ska förbättra livet för alla hundar och katter i EU och villkoren för djur som transporteras. Kommissionen har också svarat på ett medborgarinitiativ om att förbjuda pälsdjursuppfödning i EU.

Alla hundar och katter ska ha det bra

Det finns fler än 72 miljoner hundar och 83 miljoner katter i EU och handeln med hundar och katter omsätter cirka 1,3 miljarder euro varje år. Smugglingen har dock ökat kraftigt på senare år och många djur hålls under dåliga förhållanden. Med de nya reglerna införs enhetliga EU-normer för hur hundar och katter ska hysas, transporteras och skötas om hos uppfödare, djurbutiker och djurhem.

Bättre regler för djurtransporter

Varje år transporteras 1,6 miljarder djur till och från EU. De nya reglerna ska begränsa transporttiden, se till att djuren har mer plats och förbjuda transport vid extrema temperaturer. Vid långa resor ska djuren ska också få pauser utanför fordonet för mat och vila. Bättre djurskydd gynnar inte bara djuren utan även konsumenterna och bönderna, eftersom det bidrar till hållbara livsmedelssystem och till att hantera risker för folkhälsan.

Fortsatt arbete i pälsdjursfrågan

Det europeiska medborgarinitiativet ”Ett pälsfritt Europa” har efterlyst ett EU-förbud mot pälsdjursuppfödning och försäljning av pälsprodukter. Kommissionen har gett Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet i uppdrag att lämna ett vetenskapligt yttrande i frågan. Med det som underlag ska kommissionen besluta om man ska införa ett förbud och även överväga andra åtgärder för att värna pälsdjuren.

Djurskyddspaketet är en viktig pelare i från jord till bord-strategin, som är den gröna givens plan för hållbart jordbruk och hållbar livsmedelsproduktion.

Läs mer

Jordbruket och den gröna given

Pressmeddelande: EU-kommissionen föreslår nya regler för att förbättra djurskyddet

Frågor och svar om djurskydd vid transporter

Faktablad om djurtransporter

Frågor och svar om hundars och katters välbefinnande

Faktablad om hundar och katter

Frågor och svar om det europeiska medborgarinitiativet ”Ett pälsfritt Europa”

Översikt

Publiceringsdatum
7 december 2023
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation