Dela på

Nyhetsbrev från näringslivsavdelningen

Webbversion

Nu bestämmer vi färdriktning i näringslivsfrågorna

Socialdemokraterna och Moderaterna lade nyligen fram strategisk plan för de kommande tre åren. I den pekar vi ut fyra strategiska utmaningar, varav en handlar om att utveckla kommunen som en attraktiv plats för medborgare och företag.
Att förbättra näringslivsklimatet är med andra ord ett av de högst prioriterade målen under mandatperioden.

Ett välmående och livskraftigt näringsliv är mycket viktigt och arbete pågår redan för att utveckla näringslivsarbetet. Bland annat kommer mer resurser att satsas på infrastruktur, vilket frigör resurser för det arbetet.
Hässleholms kommun ska även aktivt verka för att underlätta för etableringar, expansion och utveckling inom bland annat industri och handel.

Med de här uttalade målsättningarna i strategisk plan för åren 2024-2026 vill vi försäkra oss om att näringslivsfrågorna hamnar högt på agendan såväl omedelbart som över tid. Med rätt fokus och uthållighet hoppas vi att arbetet så småningom avspeglas i olika mätningar, där våra ”kunders” åsikter väger tungt.
Det handlar dels om SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) så kallade Insiktsmätning (Nöjd-Kund-Index), dels om Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet.

Vi har på den senaste tiden haft flera värdefulla möten med våra företagsorganisationer och företagare och märker tydligt att det finns gemensamma visioner och ambitioner för vår kommun. Det handlar inte bara om hur vi kan underlätta för näringslivet att verka (vilket nu kommer till uttryck i strategisk plan) utan även om hur vi lyfter fram det goda arbete som både kommun och näringsliv gör redan i dag. Jag upplever att det finns en genuin vilja från båda parter, företagare och kommunens företrädare, att tillsammans uppnå de mål vi successivt stakar ut.

Näringslivet i Hässleholms kommun är dessutom redan synnerligen framgångsrikt på många plan. Det bör vi alla bli bättre att berätta om.

Fordonståg på 34,5 meter i kommunen

"Stärker näringslivets konkurrenskraft"

Effektiva transporter och minskad klimatpåverkan. Det är vinsterna man hoppas uppnå med att öppna upp ett nationellt vägnät för långa fordon på upp till 34,5 meter.
 
Från och med 1 december kommer så kallade fordonståg att rulla fram i delar av vägnätet i kommunen. Det handlar om ett nationellt vägnät för långa lastbilar som tagits fram av Trafikverket. I det sammanhängande vägnätet kommer ekipage med en total längd på 34,5 meter att tillåtas.
- Det är ett sätt att skapa effektiva transportlösningar, med tydlig nytta för både miljö och företag, säger Calle Holmström, som är strategisk planerare inom nationell planering på Trafikverket.
Färre lastbilar som kan transportera samma mängd gods stärker näringslivets konkurrenskraft, eftersom transporterna tros bli billigare. När det gäller klimatnyttan så uppskattas det att utsläppen minskas med mellan fyra och sex procent.
Trafikverkets förslag till ett sammanhängande vägnät för långa lastbilar har varit ute på remiss hos de många berörda kommunerna (drygt 160) under hösten.
 
Vilka nackdelar kan finnas med fler tunga transporter?
- Enligt studier är olycksrisken oförändrat om man jämför transporter på 25 meter och 34 meter. Det finns även en viss oro för att långa lastbilar ska ta mer plats i korsningar och liknande och att man därför ska behöva bygga om infrastruktur. Det ska inte behövas och vi har lagt stor vikt vid att svara på dessa farhågor, säger Calle Holmström.
Staten, eller Trafikverket, är väghållare för stora delar av det nationella vägnätet. I de fall kommunerna är väghållare finns inget tvång att ansluta vägar till det utpekade vägnätet.
- Men vi har generellt fått positiv respons från kommunerna. Vi har till exempel bett Hässleholms kommun att peka ut målpunkter i dialog med näringslivet, säger Calle Holmström.
 
Målpunkter är industri- terminal- och handelsområden som skulle gagnas av det nationella vägnätet för tunga transporter, som Finja Betong och Läreda industriområde.
Till det kommunal bidraget hör även framtagande av trafikföreskrifter för de aktuella kommunala anslutningsvägarna.
I Hässleholms kommun är det främst trafikingenjör My Ramlert som arbetat med frågan. Det har bland annat handlat om att peka ut just målpunkter och genomföra tekniska undersökningar av korsningar för att bedöma framkomlighet för de långa transporterna.
- Det vore kul om det här faller väl ut, vilket vi hoppas. Det finns absolut nyttor, som färre lastbilar på vägarna.
 
My Ramlert ser samtidigt vissa baksidor, som kring trafiksäkerhet.
- Det kan finnas risk att göra missbedömningar vid omkörningar. Att framföra långa transporter kräver också mer av förarna. Jag skulle inte tro att det kommer ställas krav på nya förarutbildningar.
Hon ser däremot inte att kommunen riskerar kostnader och krav, åtminstone inte i nära framtid.
 
Tror du att man kommer att märka av transporterna på de aktuella vägarna efter 1 december?
- Det kommer nog att ta tid innan vi noterar en märkbar ökning av långa fordonstransporter, bortsett från de som jobbar nära de verksamheter som berörs.
Hässleholm har gjort en förstudie som heter ”Hållbar transport och logistik” (Sandra Holm, näringslivsutvecklare) som undersökt förutsättningar för kommunens aktörer inom branschen.
 
Ett företag som deltar i studien lyfter en farhåga kring att vägnätet och dess konstruktion kan hämma effekten och implementeringen av längre lastbilar. ”Delar av sträckorna på vägnätet är inte anpassat till 34,5 meter långa lastbilar och man måste köra omvägar för att komma runt det”, står det återgivet i förstudien.
My Ramlert tror att det nationella vägnätet för långa transporter kommer att ta form successivt, i takt med att man identifierar nya målpunkter och analyserar vägsträckors framkomlighet.

Årets fest väntar runt hörnet

”Vi snappar upp önskemål för att förfina galaupplevelsen”

Den 17 november är det dags för den populära och efterlängtade galakvällen. Förberedelserna har gått in i sista kurvan och nu slipas det överallt för att ge besökarna bästa möjliga upplevelse.
 
– Hur det går? Mycket bra! Mat och dryck är på plats, med en fin meny, och det blir bra underhållning, säger Jakob Kroon.
Galakvällen närmar sig snabbt och ett av många planeringsmöten är avslutade på Business Class, Norra station. Bakom kulisserna är det många små och större pusselbitar som ska på plats.
Besökarna kommer att möta Jazzbandet The Carling Sisters vid ankomst, Partybandet underhåller i salongen och Harrys står för förtäring.

Hur växer arrangemanget fram?
– Viktor Johansson (Stage Dream Productions AB) står till stor del bakom kvällens scenproduktion och koordinering. Joakim Rudolf, tekniker på Kulturhuset, besitter en särskild fingerspetskänsla för vad som passar var i själva rummet. Sedan får vi väldigt många bra inspel från medarrangörerna och deras nätverk, berättar Jakob Kroon.

Medarrangörer är Företagarna Hässleholm, Hässleholm företagargrupp, Nyföretagarcentrum, Hesslecity, Hässleholms kommun och Hässleholms hantverks- och industriförening. Utöver dessa finns Norra Skåne med som mediepartner och Iris Blommor som dekor- och blomsterleverantör.
– Vi lägger även vikt vid att snappa upp önskemål för att förfina arrangemanget, till exempel lite längre mingeltid, säger Marielle Drougge Cervin.

Galan är en institution i kommunen och något som samlar både näringsliv och hässleholmare. Uppbackningen är stor, säger Jakob Kroon och Marielle Drougge Cervin.
– Det är otroligt viktigt att lyfta fram de som möjliggör det här: Våra sponsorer. Många har varit med länge och fler har kommit till. Utan dem hade det inte blivit av.

Vill ni skaffa biljett till galan? Klicka nedan för länk till biljettköp.

Missa inte nästa näringslivsfrukost!

Vårt Ljungdala – drömmar om en bättre värld!
Hur många barn lever i ekonomiskt utsatta hushåll, vilka konsekvenser får det och framförallt – vad gör vi åt det? Ola Richard, Hässlehems VD, berättar mer om deras initiativ och arbete för att göra drömmar till verklighet!

E.ON presenterar sin nystartade flexibilitetsmarknad i Hässleholm. Maja Johansson, Adam Christensson och Jim Dahlbom informerar om vad det innebär och varför Hässleholm behöver en flexibilitetsmarknad.

Som en av de ledande tillverkare i världen av produkter för värme och kyla inom ventilationsindustrin, kommer Johan Christiansson från VEAB Heat Tech att prata om hur deras produkter tas fram på ett hållbart sätt i Sverige för att sen exporteras globalt.

När? Tisdagen den 7 november kl. 08.00-09.30 (drop-in och frukostmingel från 07.30).
Var? Aulan, Norra Stationsgatan 8A. (Ändring av lokal från Business Class)

Registrera dig nedan. Begränsat antal platser. Säkra din plats senast 5/11!

0451-26 70 00  | naringsliv@hassleholm.se

Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm