Dela på

Nyhetsbrev från näringslivsavdelningen

Webbversion

Lena Wallentheim: ”Vi vill signalera att vi ställer om näringslivsarbetet”

Nyligen inleddes en turné av företagsträffar i stationsorterna, som kommer att pågå under hela 2024. Det är en konkret följd av att det politiska styret med Socialdemokraterna och Moderaterna lyft näringslivsfrågorna högt på vår agenda.
Det första besöket var förlagt till Tyringe och det gav mersmak inför kommande besök, där Vinslöv står på tur den 17 april. Det fanns ett stort intresse hos företagarna att träffa politiker och tjänstemän, vilket innebar att det till och med kom fler till träffen hos Swedsafe än som hade anmält sig på förhand.
För oss representanter från kommunen vill vi signalera att vi håller på att ställa om näringslivsarbetet.
Och att vi vill lyssna, även om vi på plats och ställe inte kommer att kunna ge alla svar.
Genom att träffa företagarna – och en del invånare (vi hann även med ett besök på biblioteket i Tyringe) – skaffar vi oss ett större grepp kring vad man anser är viktigt på den aktuella orten. Liksom vad som fungerar bra och mindre bra.
 
Mitt intryck från Tyringe är att det finns ett stort engagemang i både näringslivsfrågor och frågor som rör livskvaliteten i orten. I samband med träffen var det många som ville ventilera, ställa frågor och komma med förslag.
När vi summerade mötet hade jag en väldigt positiv känsla. Att så många företagare sökte upp oss under minglet efteråt och ville resonera framåtsyftande kring olika frågor tar jag som intäkt för ett stort engagemang för sin ort och sin kommun. Jag inbillar mig också att man inser att näringslivsfrågorna nu har lyfts upp på ett högre plan och att det inte handlar om prat utan allvar.
I det här förändringsarbetet lägger vi även vikt vid att vara lösningsorienterade, även om det inte alltid är möjligt att gå företag till mötes. I händelse av att en detaljplan hindrar utbyggnad eller etablering på en viss plats, för att ta ett exempel, så ska vi begripliggöra varför det inte går och föreslå alternativa lösningar tillsammans med företaget.
Att bara säga nej är ingen framkomlig väg.
 
Besöket i Tyringe var lärorikt på många sätt och inför kommande näringslivsträffar i de olika orterna kommer vi att vässa upplägget ytterligare. Jag tror att det var bra att företagarna fick namn och ansikte på en del nyckelpersoner och experter i kommunen. När vi kommer till Vinslöv kommer vi förmodligen att ha med ytterligare någon eller några tjänstemän, för att kunna förklara och besvara frågor.
Vi behöver även avsätta ännu mer tid till företagsbesök (vi anlände till Tyringe efter lunch och stannade till sen kväll), eftersom det blev ett väl pressat schema. Vi vill gärna ha möjlighet att låta alla tala till punkt.
Det fanns även synpunkter på att besöken i stationsorterna skulle synliggöras mer, framför allt när det kom till medborgarträffen.
 
Vi ses i Vinslöv den 17 april!

Turné kring näringslivsfrågor är inledd – Tyringe först ut

Vill se ett "Hässleholms AB"

I Tyringe gynnar företagen varandra och håller på så sätt liv i en lokal tradition till gagn för samhällets bästa. Men Tyringe vill ännu mer och för att växa behöver man också kommunens hjälp.
 
- Medpart är kanske ett bättre begrepp än motpart?
Fredrik Pålsson, ordförande i Hässleholms företagsgrupp, flikar in i diskussionen om bristen på byggbar mark i Tyringe.
Han syftar på att kommun, företag och invånare ska sträva efter att dra åt samma håll för det gemensammas bästa; att det bäst gagnar morgondagens Tyringe att titta i framrutor snarare än backspeglar.
Swedsafes vd Göran Berg nickar bifall till begreppet ”medpart”.
I hans företagslokaler har det strömmat till många näringsidkare från trakten den här torsdagskvällen i februari. Det är första anhalten i en serie av näringslivsträffar runt om i kommunen.
- Vi är så taggade inför det här och vill ta till oss av vad ni tycker är viktigt, säger Lina Bengtsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.
 
Delegationen från kommunen innehåller höga tjänstemän från förvaltningarna som är av särskild betydelse för näringslivet, som bygglovschef Katarina Finyak och Jonatan Jeppsson Norberg, som är mark- och exploateringschef.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) delar förhoppning med sin moderata parhäst i det politiska styret.
- Vi har insett att vi kanske lagt lite för lite krut ute i orterna. Nu ska vi lyssna in de lokala företagarna.
Fredrik Pålsson från Hässleholms företagsgrupp är positiv till att Socialdemokraterna och Moderaterna, som styr kommunen sedan maj i fjol, prioriterar näringslivsfrågorna.
- Man ska strunta i partitillhörigheten och verka för ”Hässleholms AB”.
 
Tidigare under dagen har de båda politikerna besökt Kurhotellet, som successivt väcks ur en viss Törnrosasömn. Daniel Söderberg och de andra ägarna har haft expansiva planer som delvis stördes av pandemin, men nu är man på gång igen.
- Vi använde tiden till att renovera och utveckla faciliteterna.
Hotellets sobra interiör andas historia och kultur, med lokala inslag. Inom hotellkonceptet ryms även en nischad del. Sport Lodge kan ta emot hundratalet aktiva och ledare på läger eller turneringar i närområdet.
- Idrottsaktiviteter ger bra beläggning, eftersom föräldrar passar på att bo i hotelldelen. Vid särskilda evenemang i kommunen, som Torsjö Live, skulle vi behöva ännu fler rum. Företagskonferenser går också bra och där bidrar det lokala näringslivet, berättar Daniel Söderberg.
Hotellet har fem fasta medarbetare och ett antal timanställda. De 34 rummen är personliga och håller fin kvalitet. Med högre beläggning under större del av året finns goda möjligheter för verksamheten att växa, vilket är målet.
- När det gäller turistgäster har vi fortfarande en resa att göra för att nå dit vi vill. Men vi känner också att vi är redo att satsa nu. Det handlar dels om att bli bättre på att nå ut, dels om att ta fram koncept, som golfpaket, säger Daniel Söderberg.
 
I en annan del av Tyringe finns en av ortens absoluta medelpunkter: Hemköp. Ägaren Fredrik Jeppsson är en mångfacetterad herre som utstrålar att han på många sätt är tillfreds med såväl liv som yrkesliv.
- Vi är ett välmående företag som ser ljust på framtiden.
Omsättningen ligger runt 65 miljoner kronor årligen. Drygt 30 procent av kunderna kommer ”från vägen”.
- Flytta aldrig 21:an! Butiken ligger oerhört strategiskt.
Vad är roligast med att driva butik?
- Att prata med kunder, ha ha! Det kan gå en timme ibland.
 
Fredrik Jeppsson är gediget förankrad i bygden, med en pappa som tidigare drev butiken. Han bidrar dessutom på ett ideellt plan som ordförande i fotbollsföreningen. Han sysselsätter ett dussin personer genom butiken och köper lokala varor så ofta han kan, sett till de avtal och regelverk han har att förhålla sig till gentemot den kedja han tillhör.
Vilka är dina största utmaningar?
- Att hitta personal i ledande funktion som kan arbeta helg. Vi har även vissa bekymmer med snatterier.
Fredrik Jeppsson är en ganska tuff herre som bland annat upplevt – och avvärjt – rån. Ett stort intresse genom åren har varit löpning och han har en mängd maratonlopp runt om i världen på sin meritlista.
- Katmandu var speciellt.
 
Besöket i Tyringe avslutades alltså på Swedsafe, med stor närvaro från traktens företagare. Swedsafe är en kronjuvel i Tyringes näringsliv och en global spelare på marknaden för öronproppar.
Här jobbar drygt 50 anställda och vd Göran Berg är mån om att verksamhetens framgång ska gynna det lokala näringslivet.
- Vi försöker använda de lokala leverantörerna så mycket vi kan. När jag växte upp var det massor av företag som stöttade varandra.
Varje år säljs 150 miljoner par av Swedsafes öronproppar världen över – från Nya Zeeland och Japan till USA. Inom snar framtid väntar en bred lansering av nästa, närbesläktade, produkt.
- Näsproppen får det att sluta blöda, samtidigt som det finns ett smalt rör att andas genom, berättar Göran Berg.
 

Välkommen på Näringslivsfrukost!

Den 5 mars har vi temat Ung Företagsamhet och kommer att träffa några av våra många unga entreprenörer inom kommunen.
Elever från Hässleholms tekniska skola (HTS) presenterar deras UF företag och UF Skåne berättar hur deras samarbete med kommunerna ser ut.


Sen kommer livsstilsentreprenören Charlotte Andersson som driver det snabbt utvecklande Bernol Home i Bjärnum att dela med sig av deras koncept och spännande framtidsplaner.

Vi gästas även av Gustaf, Isak och Ludvig. De kommer berätta om deras nystartade företag “Ingen smuts bara puts” som levererar “Probably the best puts in the world!”. Och den nyöppnade och obemannade butiken i innerstan, “Alla timmars matbutik” som Gustaf och Fabian startat.  

Anmälansformuläret finner ni nedan.

Hjärtligt välkomna!  
   

Företag kan få upp till halva kostnaden betald för laddstationer

Kan få 15 000 kronor per laddare

”Ladda bilen” är ett bidrag som gör det möjligt att satsa på laddstationer vid arbetsplatser. Bidraget kan sökas av företag som vill erbjuda laddning för elfordon för anställda.
 
Ladda bilen kan ge bidrag för kostnader som arbete, material, grävning, installation och liknande.
Bidraget täcker upp till 50 procent av kostnaderna upp till ett maxbelopp på 15 000 kronor per laddpunkt..Bidraget betalas ut i form av ett engångsbelopp på de bidragsberättigade kostnaderna. 

Ett räkneexempel på ersättningen kan se ut såhär: 
1 laddare för 35 000 kronor = bidrag på 15 000 kronor (maxbelopp).
1 laddare för 10 000 kronor = bidrag på 5 000 kr (50 procent av kostnaden).

Man inleder med att lämna in en ansökan om bidrag. Om ansökan godkänns har företaget nio månader på sig att slutföra installationen. Inom tolv månader från beslutsdatum ska begäran om utbetalning skickas in.

Ett företag som redan har installerat laddstationer kan också söka bidrag från Ladda bilen, även om ansökningsprocesserna skiljer sig lite åt. Då gäller att stationerna är installerade och klara och att man lämnar in ansökan om bidrag senast sex månader efter att installationen slutförts.

Bidraget hanteras av Naturvårdsverket. Handläggningstider för ansökningar är följande: 
Fyra månader för digitala ansökningar via e-tjänsten
Fem månader för ansökningar via blankett
Fem månader för begäran om utbetalning via blankett.

För mer information klicka nedan. 
 

Seminarium för företag som vill växa

Vill du ha värdefulla tips om affärsutveckling och kapital till din verksamhet? Välkommen till Business Class, Norra Station, den 11 mars kl. 13.00-15.00
 
Business Class, Norra station, erbjuder tillsammans med Europa Direkt Hässleholm ett kostnadsfritt seminarium om möjligheter till affärsutveckling och kapital av skånska utvecklingsaktörer för företag och organisationer som vill växa och utvecklas både lokalt och globalt.

Eftermiddagen börjar med korta informativa presentationer från de olika utvecklingsaktörerna som sen följs av mingel med möjlighet att ställa frågor direkt till de fonder och program som är intressanta för er verksamhet. I anmälningsformuläret kan du boka tid med en eller flera enskilda föreläsare.
 
När? Måndag 11 mars klockan 18:00-20:00
Var? Business Class, Norra Stationsgatan 8A

Arrangörer: Hässleholms kommun och Europa Direkt Hässleholm

0451-26 70 00  | naringsliv@hassleholm.se

Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm