Dela på

Nyhetsbrev från näringslivsavdelningen

Webbversion

"Vårt ömsesidiga behov av varandra är uppenbart"

Att besöka företag runt om i kommunen är för mig en viktig källa till kunskap och förståelse i näringslivsfrågor. När vi idag, torsdagen den 23 november, beger oss till Temahallen AB i Vinslöv så är syftet att lyssna in vad som är viktigt för de nyckelpersoner som driver verksamheten.
Jag brukar ha med mig två generella frågeställningar till företagsbesöken:
Vad kan kommunen bidra med?
Och i så fall på vilket sätt?
 
För mig är det viktigt att kommunen sköter sina uppgifter på ett så bra sätt som möjligt. I de allra flesta fall möter jag företagare som i det stora hela är väldigt nöjda. Men när det uppstår utmaningar för företagen så bör vi så långt det är möjligt vara lösningsorienterade.
Det vi politiker och tjänstemän får till oss vid företagsbesöken tar vi med oss i vårt kommande näringslivsarbete. Det kan handla om vilka större strategiska satsningar som behöver göras, som när det gäller infrastruktur. Det kan röra behov av olika slag, som kompetensförsörjning. Det kan även handla om sådant som rör det enskilda företaget, som hantering av bygglovsfrågor.
 
Att kommunen och näringslivet i så stor utsträckning som möjligt går i takt och hjälps åt för att skapa ett gott samhälle är oerhört viktigt. Och att vi har ett ömsesidigt behov av att jobba intimt tillsammans är för mig uppenbart.
För att underlätta detta så behöver man ha många olika kontaktytor. Det som ligger närmast framför oss är besök i de olika tätorterna utanför Hässleholm, för att träffa såväl företagare som medborgare. Det ser jag mycket fram emot.
 
Den styrande majoriteten med Moderaterna och Socialdemokraterna har även avsatt medel för en tjänst för att arbeta mer fokuserat kring infrastrukturfrågor. Det uppenbara målet är att vi ska kunna bevaka och driva frågor som är av uppenbar vikt för vår kommun. Det handlar naturligtvis om framtida dubbelspår mellan Hässleholm och Lund, men också – bland annat – om den strategiska exploateringen av Hässleholm Nord. Vår unika position som knutpunkt är en tillväxtfaktor och den positionen måste vidmakthållas och stärkas.
 
Dialog och samarbete gäller inte bara i relation till vårt näringsliv, stat och region utan även aktörer som Yrkeshögskolan och organisationer som LRF. Tillsammans med Yrkeshögskolan kan vi arbeta för att strategiska utbildningar förläggs till Hässleholm. Tillsammans med LRF kan vi arbeta med en rad frågor, allt från hur vi skyddar oss mot svinpest till hur vi etablerar dialog med markägare när det gäller framtida spårdragningar.

”Tillsammans” är nyckelbegreppet för vägen framåt. Att kommunen sedan inte alltid kan leverera exakt det var och en önskar är ganska uppenbart. Men vi kommer att vara lösningsorienterade när det är möjligt och vi kommer att anstränga oss för att vår kommun ska vara framgångsrik, inte minst i näringslivsfrågor.

Lina Bengtsson (M), vice ordförande, kommunstyrelsen
 

Frågor kvarstår kring järnvägsutbyggnaden

Centralstationen en viktig pusselbit

Regeringen fattade nyligen beslut om att satsa på ett nytt dubbelspår mellan Hässleholm och Lund. Planeringen tar vid där arbetet med höghastighetsbanan slutade. Och frågorna kring sträckans dragning och centralstationens utbyggnad hänger vid.
 
Det var i december 2022 som regeringen avbröt arbetet med att planera för en höghastighetsbana som passerade genom Skåne och Hässleholm. I slutet av oktober i år fattade man i stället beslut om ett nytt uppdrag till Trafikverket, som på ett mer kostnadseffektivt sätt ska underlätta för pendling och godstrafik.
I detta uppdrag ingår att bygga nytt dubbelspår, förutom befintligt, mellan Hässleholm och Lund.

Enligt Trafikverket kommer nu en dialog att inledas med Region Skåne och berörda kommuner kring projektets planering och genomförande.
I samband med planeringen för höghastighetsbana var dragningen/ placeringen av de nya spåren en viktig fråga för Hässleholm, liksom kapacitetshöjande åtgärder för Hässleholms centralstation för att möta ett ökat passagerarantal.
Det senaste beslutet från regeringen och Trafikverket bringar i nuläget ingen klarhet i dessa frågor. Åtgärder för Hässleholms centralstation tas heller inte upp i den nationella planen för 2022-2033.
- Vi är glada att beslutet är tagit men att utbyggnaden bör ske snabbare, då det är stor kapacitetsbrist på Södra stambanan, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hon pekar på vikten för arbetspendling och möjligheten att öka den spårbundna godstrafiken.
- Från kommunens sida måste vi fortsätta jobba för att Hässleholm C kommer med i planeringsprocessen. Det är inte bara av betydelse för att möta en ökad mängd passagerare utan inte minst för att vi ska kunna påbörja arbetet med den strategiska och omfattande utbyggnaden av Västra Centrum. 
Kommunstyrelsens vice ordförande, Lina Bengtsson (M), anser att beslutet om att gå vidare med planeringen av fyra spår är väldigt positivt för såväl Hässleholm som för näringslivet att arbetet med utbyggnad av spåren mellan Lund och Hässleholm återupptas.
- Det är viktigt för att möta framtida behov och stärka Hässleholms roll som knutpunkt och nyckelfunktion gällande logistik. Det är av stor betydelse att vi har en dialog med såväl näringsliv, markägare som andra intressenter under arbetets gång.
 
En utgångspunkt för genomförandet är att kostnaderna ska inrymmas i den ekonomiska ram som gällde det tidigare objektet Hässleholm-Lund, har regeringen meddelat Trafikverket.
Till den nationella planen har en annan Hässleholmsrelaterad del tillkommit, nämligen förbigångsspår Rättelöv och spår 21 i Hässleholm (Södra stambanan).
Ett nytt dubbelspår tros invigas tidigaste 2040 men sannolikt i mitten av 2040-talet.

Välkomna till adventsmingel torsdag den 14 dec!

Lena och Lina bjuder in dig som driver företag i Hässleholms kommun till ett adventsmingel!

Kvällen inleds med information om aktuella frågor inom kommunen. Därefter kommer det minglas och pratas om hur vi tillsammans kan jobba med näringslivsfrågorna framöver samtidigt som det bjuds på lättare förtäring och alkoholfri dryck.

  • Torsdag den 14 december
  • Klockan 18:00-20:00
  • Anmäl senast 1 december 

Varmt välkomna! 

Lena Wallentheim, Kommunstyrelsens ordförande
Lina Bengtsson, Kommunstyrelsens förste vice ordförande    

Rekordmånga turister i Hässleholm

Regn den största utmaningen

Hälften av företagen inom besöksnäringen upplevde ett ökat antal besökare under den gångna sommaren, visar en färsk lokal enkät. Ser man till statistik från Tillväxtverket bekräftas bilden. Antalet övernattningar har aldrig varit fler. 57 000 övernattningar noterades sommaren 2023.

Näringslivsavdelning i Hässleholms kommun har i samarbete med HessleCity genomfört en enkätundersökning för att utvärdera sommarsäsongen.
40 procent av de svarande inom besöksnäringsföretagen inkluderat handel och service angav att de ökade sin omsättning under juni-augusti, framför allt inom kategorin ”boende”, jämfört med föregående år. Omsättningsökningen rörde sig främst i spannet 10–30 procent.
– Det är väldigt glädjande. Man märker att staden och kommunen växer som dragplåster även under sommaren, till skillnad från hur man kanske uppfattat Hässleholm tidigare, säger Johan Jönsson, verksamhetsledare och platsutvecklare på HessleCity.

Ser man till just boende så bekräftas den positiva bilden av preliminär statistik från Tillväxtverket. Den visar att de kommersiella gästnätterna i Hässleholms kommun under perioden juni-augusti 2023 totalt ökade med fyra procent jämfört med samma period 2022. I Skåne som helhet låg de kommersiella gästnätterna nästan helt still medan man nationellt backade svagt.
Uppdelat på nationella och internationella besökare visar Hässleholms kommun upp ett mönster som avviker från Skåne som helhet.
När det gäller nationella gästnätter ökade Hässleholms kommun med drygt fyra procent under sommarmånaderna, medan det såväl regionalt – Skåne – som nationellt backade knappt sex procent.
De internationella gästnätterna ökade med drygt två procent i Hässleholm. Där visar Skåne som helhet en väsentligt starkare siffra med en ökning på drygt 20 procent, där besök från närliggande Danmark kraftigt bidragit till uppsvinget.

Totalt sett innebär det för Hässleholms del att rekordnoteringen från 2018, överträffades. Då registrerades 56 000 övernattningar. Motsvarande siffra i år är 57 000 gästnätter.
- Att antalet nationella gästnätter har ökat kan bero på att många valt att semestra hemma i och med lågkonjunkturen och att det blivit dyrare att semestra utomlands. Inflation och den svenska kronans låga värde gör det fördelaktigt för internationella besökare att komma hit, framför allt danskar, tyskar och holländare säger Ida Flygare, näringslivsutvecklare i Hässleholms kommun.
- Vi har en bra möjlighet att växla upp ännu mer för att möta de internationella besökarna i framtiden. Vi vet att den målgruppen ökar och här gäller det att kunna paketera och sälja in platsen Hässleholm, säger Johan Jönsson.

I enkätsvaren anger företagen flera möjliga anledningar till att besöksantalet ökar. Det handlar om kommunikation via sociala medier, ökad exponering mot den danska marknaden, utökat samarbete med andra företag och introducering av bokningssystem och användning av bokningssajter, som booking.com.

- Undersökningen visar att det finns möjligheter att göra ännu mer för att företagen ska växa. Det finns stora möjligheter att öka synligheten på olika digitala plattformar och att öka samarbetet med andra företag, säger Ida Flygare.

Den enskilt största utmaningen under säsongen var det regniga vädret, enligt enkätsvaren. Andra utmaningar som anges är kundunderlag och kompetensförsörjning. Som de större orosmomenten på längre sikt anges framför allt förändrade konsumentbeteenden samt kundunderlag.

Viltkorv och glögg på Asmoarp

Outdoor Hässleholm hälsar välkomna

Den 7 december bjuds det till julmys på Asmoarp Natur. Det är upplagt som drop in mellan klockan 15 och 18, där ni har möjlighet att dyka upp när som helst, men vi ser gärna att ni anmäler er via formuläret nedan ("anmälan").

Det kommer att bjudas på kaffe och glögg. Det finns även möjlighet att köpa grillad viltkorv, gårdens specialitet kolbulle samt botanisera bland julstugans och andra lokala produkter. Julgranar finns också att köpa!

Adress: Asmoarp 6058

Outdoor Hässleholm Ekonomisk Förening:
Föreningens syfte är marknadsföra och utveckla Hässleholms kommun med omnejd till en outdoor destination och drivs av lokala företag som är aktiva inom besöksnäringen.

Temahallen i Vinslöv bygger i hela landet

Rötterna går djupt i den lokala myllan

Industrihallar, kontorslokaler, spannmålslager, ridhus och mycket annat. När det kommer till att bygga täta hus med stor spännvid har Temahallen AB skaffat sig nationell renommé. Nyligen fick företaget besök av ledande politiker och tjänstemän. 

– Det är klart vi börjar bli trångbodda. En storsatsning skulle vara svår att genomföra på just den här platsen. Marken finns men det behövs en ny tillfartsväg, med tanke på skolan, säger Magnus Peterson, vd för Temahallen.
Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) lyssnar och ställer följdfrågor. Näringslivschef Stefan Larsson antecknar i ett block.
Infrastrukturfrågor är komplicerade, kostsamma och innebär tidskrävande processer. Det är både kommun och näringsliv smärtsamt medvetna om. Men det hindrar inte att man för upp frågorna på agendan och att de finns med i ett längre perspektiv.
Näringslivsavdelningen har under året genomfört runt 80 företagsbesök. Inför 2024 blir det minst lika många. Man kommer inte minst att fokusera på näringslivet i orterna utanför staden, som man gör torsdagen den 23 november när man tagit sig till det anrika företaget i Vinslöv.
 
Ann Tobiasson – som är ekonomi- och personalchef – har förberett en presentation baserat på efterforskningar om företagets historia.
Allt började med en smidesverkstad på Västergatan, som drevs av Fride Johnsson – eller ”Fride Sme”, som han lär ha kallats i bymun. Över åren förändrades delvis företagets fokus (man handlade till exempel med begagnade bilar), det gick vidare till nästa generation, hamnade på obestånd under 1990-talskrisen, startade på nytt och har sedan successivt tagit sig till den position man innehar just nu.
 
Temahallen omsatte i fjol nära en kvarts miljard kronor och var verksam i hela Sverige.
Man bygger industrihallar och kontorslokaler. Spannmålslager och ridhus. Maskinhallar och gymnastikbyggnader. Och hallar som riktar sig mot sport.
­– Här är ett foto av Skogås racketcenter, säger Magnus Peterson, som botaniserat bland en enorm bildbank på sin dator.
Temahallen tillverkar egentligen ”skalet”, medan andra aktörer står för det invändiga.
– Vi tillverkar täta byggnader med stora spännvidder, säger Magnus Peterson.
Konjunkturen är vikande och det märks även hos Temahallen. Fjolårets omsättning kommer inte att nås.
– Vi har märkt av de tuffare tiderna men på sistone har vi fått 15 förfrågningar i veckan. Det verkar som lite syre har återvänt till marknaden, säger Magnus Peterson.
 
Företaget sysselsätter runt 30 personer, räknat i heltidstjänster. Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) frågar hur kompetensförsörjningen fungerar.
– Vuxenutbildningen, med till exempel svetsare, och mellaningenjörer från Yrkeshögskolan i Hässleholm är värt hur mycket som helst, säger Magnus Peterson.
Bland konstruktörerna har man en mix av medarbetare som är utbildade på högskola/ universitet och Yrkeshögskolan.
– Vi rekryterar gärna så lokalt som möjligt. Medarbetare från Malmö och Lund tenderar att till slut tröttna på att pendla.
 
Många medarbetare har varit länge på företaget, berättar Ann Tobiasson.
– Vi har en familjär stämning, känns det som. Det är en platt organisation men med högt i tak. Det går till och med att slå näven i bordet ibland. Vi försöker vara schyssta gentemot våra medarbetare. Ibland kan det vara så enkla saker som att grilla korv tillsammans eller köpa in baguetter.
 
Magnus Peterson
och Ann Tobiasson är glada över besöket från de båda toppolitikerna och näringslivschefen. Det är uppsluppen stämning när besökarna visas runt i produktionen och på kontoret. Magnus Peterson berättar att ett bygglovsärende för ett lagertält gick i stöpet, i alla fall tillfälligt, när processen tog några månader.
– Jag tror att det är bra att politiker och tjänstemän för berörda nämnder ibland åker ut till företagen. Det ger möjlighet att diskutera konkreta ärenden, säger Lina Bengtsson (M).

Stark tillväxt för hotell och restaurang

I vissa branscher står det däremot still

Omsättningen för hotellen ökade med 27 procent under fjolåret. Det visar årets Cityindex. Restaurangernas omsättning ökade samtidigt tolv procent. I andra branscher står däremot utvecklingen still. Fortsatt fokus på besöksflöden kan ge ett bättre utfall för stadskärnans verksamheter som helhet.

Det visar årets rapport Cityindex, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Hotellen i Hässleholms stadskärna ökade sin omsättning totalt med 27 procent jämfört med 2021 och för restauranger i Hässleholm låg omsättningsökningen på tolv procent. Hem- och fritidsvaror ökade i omsättning med mera blygsamma två procent.
Tuffast har dagligvaruhandeln, vilket bidrar till att Hässleholm har en svagare positiv utveckling än jämförbara städer i Sverige.
- Vi har lyckats återhämta oss från pandemin och det går på rätt håll med stadskärnan. Vi kan återigen konstatera att hotellen ökar i omsättning. Att dagligvaror tappar beror ju på att vi har en liten del av det i stadskärnan, de återfinns på våra externa område, säger Johan Jönsson, verksamhetsledare och platsutvecklare på HessleCity.

Under 2022 ökade omsättningen i Hässleholms stadskärna med två procent. Det är en något svagare utveckling än andra jämförbara städer som ökade i snitt med sju procent.
Detaljhandelsförsäljningen minskade i stadskärnan medan den ökade i kommunen i helhet jämfört med 2021. Den fysiska detaljhandelns omsättning i kommunen för 2022 visar att stadskärnan står för 15 procent av kommunens totala detaljhandelsomsättning.

Extern handel som avser köpcentrum och handelsområden står för 34 procent av omsättningen och 51 procent står övrig fysisk handel för.
- Vi måste se stadskärnan och externområden som ett område där vi erbjuder ett varierat utbud. Arbetet med att kommunicera vikten av att handla och stötta det lokala aldrig får försvinna ur tanken. Tillsammans skapar vi framtidens Hässleholm med dess innehåll, säger Johan Jönsson.

I årets Cityindex mäts även hur mycket den genomsnittliga besökaren i snitt konsumerar i stadskärnan. I Hässleholm minskade snittköpet med 9 procent.
– Orsakerna bakom detta kan vara förändrat köpbeteende, bland annat till följd av att lokala handelsområden etablerats. Det är något vi får analysera djupare. Vi vet däremot att besöksflöden skapar stadsliv, vilket vi vill, och genom att öka variationen av verksamheter skapas fler besöksanledningar, säger Johan Jönsson.


Ledande politiker om årets Cityindex:

- I Hässleholm arbetar vi aktivt för en levande stadskärna. Attraktiva städer genererar positiva effekter för hela kommunen och bidrar till tillväxt genom nyetableringar, arbetstillfällen, ökad inflyttning och besöksnäring, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Samverkan är vägen framåt och arbetet med det måste fortsätta. Det är genom samverkan mellan privata och offentliga aktörer som vi tillsammans kan skapa en långsiktigt och hållbar utveckling för Hässleholms kommun. En attraktiv plats ger förutsättningar för utveckling och tillväxt i såväl staden som hela kommunen, säger Lina Bengtsson (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

- Det är viktigt att få invånare i Hässleholms kommun att stanna och konsumera där de bor, därför måste vi fortsätta att arbeta med stadens attraktionskraft, säger Hanna Nilsson (SD), Kommunstyrelsens andre vice ordförande och oppositionsråd.

Fokus på den regionala ekonomin

Näringslivsfrukost den 12 december

Tema för den kommande näringslivsfrukosten är "Ambassadörskap och Återblick".
Du kommer att få en bild av det ekonomiska läget på regional nivå som kompletteras av berättelser och erfarenheter från företagare och organisationsföreträdare - och hur de ser på utvecklingen framåt.
 
Medverkar gör Sparbanken Skåne AB och några av pristagarna från Hässleholms Galakväll.

Anmäl er nedan.
 

0451-26 70 00  | naringsliv@hassleholm.se

Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm