Europa Direkt Hässleholm - december 2022. 

December 2022 

Rysslands invasionskrig i Ukraina har genomsyrat EU:s agenda 2022, och kommer med stor sannolikhet fortsatt att göra det 2023. Ukrainas första dam, Olena Zelenska, var hedersgäst när ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetalet i september. Under talet betonade von der Leyen att Rysslands krig är inte bara ett krig mot Ukraina, utan också mot Europa och europeiska värderingar. Ukraina, tillsammans med Moldavien, beviljades tidigare i år kandidatstatus av EU. Det är ett viktigt budskap som visar att länderna hör hemma i EU, dock måste politiska, ekonomiska och administrativa reformer genomföras i Ukraina respektive Moldavien innan medlemskap kan bli aktuellt. 

Energikrisen i Europa har skapat stor oro för både privatpersoner och företag. Rysslands invasionskrig i Ukraina har visat på vikten av att ställa om till ren och förnybar energi som är producerad i Europa. Kampanjen You Are EU uppmärksammar detta och belyser vårt gemensamma mål  – att värna demokratin, ekonomin och ett fredligt och oberoende EU.

Om vi blickar framåt och mot Sveriges ordförandeskap i ministerrådet första halvåret av 2023 så kommer flera tunga och viktiga förhandlingar att genomföras. Flera lagförslag inom EU:s plan för grön omställning, Fit for 55, kommer slutförhandlas och det ligger ett stort ansvar på Sverige att driva dessa förhandlingar i hamn. Målet är att EU ska minska sina utsläpp med minst 55%, jämfört med 1990, fram till 2030.  Kolla gärna in vår Decemberkalender på Instagram om det svenska ordförandeskapet. 

EU-kommissonen i Sverige arrangerade förra veckan en flerspråkig julkonsert, tillsammans med 22 ambassader i Sverige. Du kan ta del av konserten i efterhand genom länken nedan. 

God jul och gott nytt år från Europa Direkt Hässleholm! 

Konferensen om Europas framtid - hur har resultatet följts upp? 
Konferensen, som avslutades på Europadagen i maj, resulterade i en slutrapport med 49 förslag till Europaparlamentet, rådet och kommissionen.  Navet i konferensen var en flerspråkig digital plattform där Europas medborgare har kunnat dela med sig av sina förslag på hur EU ska utvecklas. Även evenemang och medborgarpaneler har arrangerats under året som konferensen pågått.  

I början av december genomfördes ett evenemang där institutionerna redogjorde för hur de följt upp förslagen från konferensen. Kommissionen har delat in förslagen i fyra kategorier: 
befintliga initiativ som behandlar förslagen (t.ex. den europeiska klimatlagen, EU:s globala hälsostrategi. 
- förslag som redan lagts fram av kommissionen, och som Europaparlamentet och rådet uppmanas att anta (t.ex. den nya migrationspakten och lagen om mediefrihet). 
planerade åtgärder som kommer att förverkliga de idéer som direkt följer av konferensen (t.ex. en översyn av djurskyddslagstiftningen). 
- nya initiativ med inspiration från förslagen från konferensen, som faller inom kommissionens ansvarsområde (t.ex. ett framtida initiativ om psykisk ohälsa).

EU investerar 13,5 miljarder euro i forskning och innovation 2023–2024

EU-kommissionen har antagit arbetsprogrammet för Horisont Europa 2023-2024, vilket omfattar 13,5 miljarder euro. Horisont Europa är EU:s finasieringsprogram för forskning och innovation. Programmet finansierar projekt som inom syftar till att utveckla framtidens hållbara och digitala lösningar. 

Mer information

Kommissionen vill göra det lättare att vara förälder i EU

Kommissionen föreslår nya regler för erkännande av föräldraskap mellan medlemsländerna. Idag tillämpas inte detta i alla medlemsländer på grund av nationell lagstiftning. Förslaget innebär att föräldraskap som har fastställts i ett av EU:s medlemsländer bör erkännas i alla andra medlemsländer - oavsett hur familjesammansättningen ser ut.

Kommissionens förslag måste antas enhälligt av rådet efter samråd med Europaparlamentet. 

Mer information om förslaget
Europaåret för unga uppmärksammades under MUCF-dagarna 2022. MUCF står för Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor. 
Fokus för programet var unga personers erfarenheter av att göra utbyten och volontärtjänstgöring i Europa. 
Lyssna på eleverna Anna och Leo från Sundsvall som gjorde ungdomsutbyte i Italien, eller Emma som lärde ut engelska i Paris inom ramen för Europeiska solidaritetskåren. 

Talman Roberta Metsola kommenterar utredning om korruptionsmisstankar 

Europaparlamentet skakas av en korruptionsskandal och några parlamentariker, bland annat vicetalman Eva Kaili, har häktats. När Parlamentets talman, Roberta Metsola, kommenterade utredningen under en plenarsession i Strasbourg sa hon bland annat: 
"Det blir ingen straffrihet. Ingen. De ansvariga kommer att finna detta parlament på sidan av lagen. Jag är stolt över vår roll och hjälp i denna utredning*".

"Vi kommer inte att sopa detta under mattan. Vi kommer att inleda en intern utredning för att titta på alla fakta relaterade till parlamentet och för att titta på hur våra system kan bli ännu mer vattentäta*".

* översättningarna är gjorda av Europa Direkt Hässleholm. 

Uttalandet i sin helhet

Kroatien in i Schengen – men Rumänien och Bulgarien får vänta

I början av december beslutade EU:s inrikesministrar att Kroatien ska släppas in i Schengensamarbetet. Landet bedöms uppfylla de krav som ställs, bland annat finns en  fungerande strukturer för att skydda EU:s yttre gräns.  Däremot fanns det ingen enighet kring att släppa in Bulgarien och Rumänien. 
När Sverige tar över EU-ordförandeskapet vid årsskiftet kommer förhandlingarna att fortsätta. 

Mer information om Schengenområdet

Ukrainas modiga folk prisas av Europaparlamentet 

Sacharovpriset 2022 har tilldelats Ukrainas modiga folk, som representeras av sin president, folkvalda ledare och civilsamhället.

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. 

Priset delades ut den 14 december i Strasbourg.

Foto: Europaparlamentet 

"Internationalisering och bildning är på många sätt samma sak"

Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan, intervjuas av Universitets-och högskolerådet (UHR) om hur internationalisering hänger ihop med bildning. 

Rollspel: beslutsfattande i EU med tema choklad
Kommissionen i Sverige har tagit fram ett kostnadsfritt och engagerande rollspel som syftar till att öka förståelsen för EU:s demokratiska process. 
Spelet vänder sig till skolklasser, studentföreningar, grupper av anställda och alla andra som vill bättre förstå EU:s demokratiska beslutsprocess. Rollspelet är en perfekt introduktion till ett större EU projekt eller som en fristående aktivitet.
EU:s elev-och lärarhörna 
Genom spel, tävlingar och aktivitetsböcker kan du som lärare eller elev upptäcka EU på ett kul och lärorikt sätt. Det finns något för alla åldrar. På sidan hittar du: 
- presentationer 
- tävlingar 
- läroböcker 
- möjlighet att samarbeta med andra lärare och elever. 

Har du några frågor om elev-och lärarhörnan får du gärna höra av dig till oss på Europa Direkt Hässleholm. 
FEB
23

Ansökningsdeadline 2023

Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor (MUCF) har nyligen presenterat programguiderna för EU:s ungdomsprogram 2023. Den 23 februari är ansökningsdeadline för Mobilitetsprojekt inom Erasmus+ Ungdom och Idrott samt för Volontärprojekt och Solidaritetsprojekt inom Europeiska solidaritetskåren.

Mer information

Europa Direkt Hässleholm
Norra Stationsgatan 8B Hässleholm 
europadirekt@hassleholm.se
0451 - 26 70 00
www.hassleholm.se/europadirekt

VIll du inte längre få dessa utskick - tryck HÄR.