Dela på

Nyhetsbrev från näringslivsavdelningen

Webbversion

Hässleholm ska inte längre hållas gisslan av det förgångna

Den senaste tiden, framför allt de senaste månaderna, är det som om någonting har hänt. Oavsett vem man pratar med just nu känns det som att något gror, att något positivt pyr i Hässleholms kommun och inte minst dess näringsliv. När jag satt i bilen mellan kundbesök så funderade jag på varför. Mitt svar är att alla är trötta på sådant som varit och nu vill framåt.
Någon frågade: Vad ska det bli av all den här positiva energin då?
Mitt svar: Det vet jag inte än, men att många vill i samma riktning är tydligt och oerhört betydelsefullt.
 
Men det är klart att jag måste fundera, konkretisera och formulera det påstått positiva. Här är ett försök.
Inom HessleCity vill man väldigt mycket och i spetsen har man Johan Jönsson, som har många goda idéer och som sprider energi. HessleCitys engagemang kommer successivt att nå utanför stadskärnan och förhoppningsvis kommer deras fortsatta arbete och kunskap även göra nytta i stationsorterna (och övrig landsbygd?) på sikt.
Föreningen Outdoor – som arbetar med att marknadsföra kommunen som ett turistmål – lyckas lyfta fram och sätta fingret på våra styrkor. Hässleholms kommun är den perfekta arenan för naturupplevelser och aktiviteter. Besöksnäringen är fortfarande i sin linda och här finns en enorm tillväxtpotential. Varför tror jag det? Danskarna kommer i allt större antal till Skåne för att turista och inom en inte alltför avlägsen framtid öppnar Fehmarn Bält-förbindelsen. Jag tror att få inser vilken betydelse det kommer att få för både turismströmmar och marknaden för fritidshus.
Inom näringslivsorganisationerna – där jag själv företräder Hässleholms Företagsgrupp – råder det för närvarande stor aktivitet. Vi diskuterar mycket kring vad vårt ”uppdrag” ska vara och vad vi gemensamt kan och ska bidra med. Vi vill inte bara prata utan både peka ut riktningar och skrida till handling.
 
Den här dialogen för vi även med flera nyckelpersoner inom kommunen, såväl politiker som högre tjänstemän. Det är tillsammans som vi skapar ett ”Hässleholms kommun AB”, där man – om man så vill – lika gärna kan föreställa sig Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) som VD och vice VD, som ordförande och vice ordförande för kommunstyrelsen.
Det är val vart fjärde år men vissa saker behöver vara befästa, solitt grundade och präglade av kontinuitet. Det är av absolut största vikt att de ledande politikerna – oavsett framtida styre – fortsätter att öka de ekonomiska resurserna för näringslivsarbetet för fortsatt fokus på ökad tillväxt Det är här jag känner att vi är på rätt väg. Näringslivsfrågorna är högt på agendan och det har bland annat resulterat i att politiker, tjänstemän och företagarorganisationer tillsammans besöker de olika stationsorterna under 2024. Först ut var Tyringe och nästa gång ska vi till Vinslöv. Vid de här träffarna kan visionerna och strategierna stakas ut. Jag känner att det här är början på något som kommer att falla väl ut.
 
En annan sak som jag också funderat mycket över är att vi måste bli väsentligt bättre på att berätta om det som är bra med vår kommun. Varför gör vi inte det i högre utsträckning? Vi har till exempel ett näringsliv som präglas av stabilitet över tid, långsiktiga satsningar och där vi står med fötterna i jorden och oftast vet vad vi gör. Just den grunden innebär också att vi vågar vara innovativa och klarar av att göra satsningar trots att det ibland medför vissa risker. Vi ska vara stolta över vår kommun och allt gott som finns här och våga berätta det för alla vi möter.
 
Från en näringslivshorisont har jag en alldeles personlig önskan och det är att vi i högre utsträckning engagerar yngre personer med entreprenörsdriv på olika sätt i vårt näringsliv. Det är oerhört vitaliserande att lyssna till unga företagare och UF-företagare på bland annat näringslivsträffar och näringslivsfrukostar.
Tänk om vi kunde blanda denna energi och idérikedom med den erfarenhet och djupa kunskap som finns bland kommunens företag? Jag är övertygad om att det skulle komma mycket gott ur det.

Fredrik Pålsson, PMR och Hässleholms Företagsgrupp

Pappans envishet har blivit en företagskultur

"Att tänka innovativt måste finnas med oss varje minut"

Familjeföretaget Jape fyller 40 år och mår sannolikt bättre än någonsin. Vd Pia af Klinteberg har en speciell drivkraft: Att göra hela Sverige rent och vackert, i alla fall husen. Och framför allt i staden i sitt hjärta.
 
Under tidigt 1980-tal hade det blivit uppenbart att miljonprogrammets hastigt byggda fastigheter var behäftade med en rad bekymmer. Det fick Peter af Klinteberg att börja fundera på olika lösningar på problemen. Ur idén om ventilerade golv för att motverka fukt- och mögelskador föddes så företaget Jape.
Under 1990-talet kom han via en utlandsresa i kontakt med ett desinficeringsmedel som gjorde honom nyfiken. Han tog med det hem och laborerade med olika användningsområden. Det visade sig effektivt mot grön påväxt på ytor utomhus och snart var produkten Grön-Fri född. Det blev en stor framgång och grunden till vad företaget är i dag.
Företaget har övertagits av hans tre barn och idag är Pia af Klinteberg VD. När hon blickar tillbaka på Japes historia så är det många sätt pappa Peters historia hon ser.
– De första tio år gick han verkligen ”bananas”. Hans tro var så stark och han var så envis. Det lever kvar i organisationen. Vi ska banne mig lyckas med att hitta lösningar på utmaningar. Det är jag stolt över; att pappas envishet genomsyrar bolaget på ett positivt sätt.
 
Jape är inte bara ett familjeföretag utan präglas även av just det familjära. Det är tajta band mellan Japes 20-talet medarbetare.
– Vi är väldigt få egentligen och därför blir alla framgångar så påtagliga. Våra säljare är till exempel så mycket mer än bara säljare. De är även utbildare och har väldigt starka band med kunderna. Det tycker jag är häftigt, säger Pia af Klinteberg.
Hon berättar att företaget rekryterat blott tre personer de senaste par åren.
– När vi nyanställer är det oerhört viktigt att man passar in i kulturen och att det finns en tro på att lyckas. Vi har träffat väldigt rätt och det är så skönt. Om man är 1 000 personer är man kanske en bricka i spelet, utifrån kompetens. Här kan alla påverka och alla är viktiga. Det märks inte minst genom att medarbetarna är nyfikna och kommer med många förslag. En gemensam omsorg att lyckas är påtaglig hos oss.
Under åren har Jape fortsatt att utveckla sina produkter och lanserat nya.
– Att tänka innovativt måste finnas med oss varje minut och i varje ådra. Vi behöver ständigt titta på nya marknader, nya produkter och nya sätt att leverera. Vi behöver även känna av trender och våga tänka nytt för att kunna försvara vår marknadsandel. Alla är med på det tåget och det är så inspirerande.
 
Hur ser du på företagets framtid?
– Jag har jobbat här i tre och ett halvt år och kom in från läktaren, lite från sidan. Jag tror att jag har tillfört ny energi och ett nytt sätt att jobba strategiskt framåt, på både kort och längre sikt. Vi ska inte bara skjuta från höften, byggt på magkänsla, utan vi måste vara redo att ta nya steg genom att utveckla och förädla nya produkter och titta på nya relevanta marknader.

Pia af Klinteberg berättar att hon har en egen, högst personlig, drivkraft.
- För mig handlar mycket om att i grunden fina fastigheter ska få lov att vara vackra – fria från smuts och grönalger. Jag känner ofta: ”Tänk om de där husen vore rena. Jag skulle hoppas att fler fastighetsägare behandlade med Grön Fri.” En vacker stadsbild påverkar människor. Man blir mer mån om platsen där man bor och mer positiv. När det gäller publika fastigheter har man ett visst ansvar, kan jag känna.

Du vill göra hela Sverige rent?
– Ha ha, ja! Och kanske särskilt Hässleholm. Jag flyttade hit som tonåring och har en romantisk bild av staden. Det är min stad, även om jag bott på många andra platser sedan dess.

Sveriges bästa pommes frites tillverkas i Hässleholm

Green Fries "snacks" en snackis

För tio år sedan satt två Hässleholmspågar och njöt gudomligt goda pommes frites i Australien. Skulle man kunna göra lika bra eller till och med bättre? Så föddes Green Fries och jakten på epitetet ”Sveriges bästa pommes frites” inleddes. Nyligen fick de just den titeln av Svenska Dagbladets testpanel.
 
– Det känns superkul såklart! Det är ett kvitto på att man gör ett bra jobb. Men det är faktiskt inte första gången. För ett par år sedan hamnade vi högst i ett liknande test i Aftonbladet. Säger Fritjof Torstensson, som grundade Green Fries tillsammans med Simon Karlsson. 
 
Slår man sig till ro efter sådana här erkännande eller finns det fortfarande potential för vidareutveckling av produkten?

– Det finns ständigt småsaker som man vill förbättra och utveckla. Jag blir i alla fall aldrig helt nöjd, ha ha! Det är dessutom fler produkter på gång, även om det fortfarande är i planeringsstadiet.
 
Hur påverkades Green Fries av pandemin och senare inflation och energikris?

– Det har känts, absolut. Pandemin var extremt tuff för vår ekonomi, eftersom folk inte kunde gå ut och äta i samma utsträckning. Det förde dock det goda med sig att vi vände oss till detaljhandeln snabbare än vi annars gjort. När pandemin kom var vi mer inriktade på restauranger. I samband med inflation och höga energipriser fick vi, som så många andra, ta mer betalt för vår produkt. Där har vi märkt att människor i dag handlar mer med plånboken och är försiktiga med utgifter. Ekonomiskt har det varit lite kämpigt men det går runt, kan man sammanfatta det som.
 
Vad händer framöver?

– Det förs diskussioner om samarbete och nytt partnerskap, som jag tror skulle kunna utveckla företaget, men vi är inte riktigt där än. Jag ser stor potential framåt.
 
Ni har ju tidigare lanserat en receptbok, som fick god medial uppmärksamhet. Har ni fler böcker på gång?

– Inte för tillfället men det kan absolut bli aktuellt i framtiden!
 

Välkommen på Näringslivsfrukost!

Hållbarhet är inte bara en trend - det är en nödvändig och kontinuerlig resa för oss alla. Låt oss inspireras och gemensamt sträva mot en mer hållbar framtid!  

Vi kommer dessutom att gästas av Vittsjö GIK som 2024 gör sin trettonde säsong i damallsvenskan! Vi får träffa spelartruppen (exklusive spelare som är på landslagsläger), huvudtränare Jonas Axeldal, tränare Thomas Mårtensson samt klubbchef Jimmie Andersson och känner på en hållbar förväntan och målsättningar inför denna säsong!

Morgonens tema om hållbarhet är en viktig och pågående process för alla verksamheter. Denna tisdagsmorgon kommer vi lära känna tre framstående företag som har gjort avtryck inom sina respektive branscher och som delar en stark övertygelse om att hållbarhet är nyckeln till en bättre framtid - Hässleholm Miljö AB, Enermont AB och Ballingslöv AB. Vi ser fram emot att höra tre olika perspektiv på hållbarhet från dessa företag och dess ledare.
 

  • Hässleholm Miljö AB 
    Hässleholm Miljö AB (HMAB) producerar och levererar fjärrvärme, ansvarar för renhållning, vatten och avlopp i Hässleholms kommun. Mats Didriksson, VD på Hässleholm Miljö kommer ge oss en inblick i verksamhetens miljöfokus och arbete - där ett hållbart liv i Hässleholms kommun är en självklarhet. 
     
  • Enermont AB 
    Enermonts vision är att alltid vara innovativa och i framkant för att möta framtidens behov av solig och grön energi. Magnus Hagberg, VD på Enermont kommer berätta mer om detta och vad som är ”hett” just nu inom de gröna investeringarna. Samt informera och ge tips på hur företag kan göra gröna investeringar med god avkastning inom solenergi, batterier och elbilsladdning.
     
  • Ballingslöv AB 
    Ballingslöv AB har försett skandinaviska hem med inredning sedan 1929 och tillverkar produkter som har hög kvalitet, lång livslängd och en design som håller år efter år - ett hållbart köksliv. Fredrik Nyberg, Utvecklingschef på Ballingslöv kommer berätta om deras hållbarhetsresa och kontinuerliga arbete för att minska klimatpåverkan.  
   

Bästa sätten att nå ut till danskarna

Det gäller att vara smart på Instagram

Vårt broder- och systerfolk betyder allt mer för besöksnäringen i Skåne. Men har vi grävt tillräckligt djupt i marknadsföringsbrunnen? På Visit Skåne tror man att det finns mer att göra för att attrahera danskarna. Nu listar man de bästa Instagramknepen.
 
Aldrig har fler danskar turistat och övernattat i Skåne än just nu (i alla fall inte sedan SCB började sin mätning 2008). Under perioden januari till september gjordes närmare 340 000 gästnätter i Skåne, vilket är nästan 60 procent mer än under motsvarande period 2022.
Visit Skåne vill ta fasta på framgången och har nu tagit fram särskilda så kallade Instagram-hacks för företag inom besöksnäringen i Skåne, med fokus på att attrahera danska följare.

Här följer ett urval av tre ”tips” (ta del av samtliga tips genom att klicka på länken längst ned i artikeln).

Hjälp algoritmen. Ett effektivt sätt att locka användare till Instagramprofilen är att engagera sig i andras profiler genom att gilla och kommentera inlägg. På så vis hjälper du algoritmen att jobba med dig och fler användare kan se din aktivitet, vilken kan resultera i att de klickar in på din profil. Det är viktigt att hålla utkik efter andra konton i samma nisch och som har samma intressen som dina följare. Man bör leta specifikt efter danska konton för att hjälpa algoritmen att förstå att dina inlägg ska synas framför just danska konton.

Smöra för influencers. Bjud in danska influencers till att besöka din verksamhet i utbyte mot att uppleva din verksamhet och/eller mot arvode.

Optimera din profil. Var så tydlig och koncis som möjligt och använd relevanta ord som beskriver din verksamhet. Se även till att inkludera länk till din verksamhet eller bokningsportal. Ge gärna följaren en uppmaning att klicka på länken ””Boka en oförglömlig vistelse redan idag”). Är du intresserad av en internationell målgrupp kan det vara bra att skriva på engelska. Eller i detta fall, danska.

... Och här kommer fler knep för hur du ska nå danskarna

Den 9 april arrangerar Visit Skåne ett webinar om beteenden och drivkrafter på den danska marknaden och kopplar ihop det med hur du ska tänka för att locka till ett köp eller en bokning. Det blir konkreta tips för dig som har kommit en bit på vägen med din marknadsföring och som ser danskarna som en potentiell målgrupp.

 

Upptäckten av biokolets effekt har lett till en revolutionerade produkt

- Finja Betong kan få prestigefyllt pris för sitt klimatsmarta murblock

Finja Betongs murblock med så kallad inbyggd kolsänka har nominerats till Nordbyggs Guldmedalj 2024, som förra året mest innovativa produktnyhet. Vd Gull-Britt Jonasson är närmast förbryllad över hur företaget knäckt en synnerligen svår klimatgåta genom ”enkla” metoder.
- Jag är jättestolt över medarbetarna som under flera år drivit det här arbetet.
 
Det stod nyligen klart att Finja Betong AB nominerats till ett prestigefyllt pris för sitt unika murblock, som går under namnet ”Murblock Bas ECO”.
Som namnet skvallrar om handlar det om en produkt med positiva effekter för klimat och miljö. Idén föddes hos företagets medarbetare och vann gehör hos ledningen, med vd Gull-Britt Jonasson i spetsen. Hon är fortfarande en smula överraskad över produktens tillkomst.
- Det är nästan osannolikt att det kan fungera, i all sin enkelhet. Produkten är samtidigt helt unik i sitt slag.
 
Murblocket innebär att GWP (Global Warming Potential) har sänkts med 56 procent jämfört med dess föregångare. Mer konkret kan man förklara det som att den ingående cementens klimatpåverkan är helt neutraliserad. Detta har skett genom en inbyggd kolsänka i form av biokol.
Kolatomer binds och bidrar till en minskad växthuseffekt, eftersom det förhindrar koldioxid att bildas och släppas ut i atmosfären. Kolsänkan är aktiv i minst ett sekel.
 
Biokol används normalt för bland annat jordförbättring, förklarar Gull-Britt Jonasson.
- Att biokol kan användas på det här alternativa sättet är helt fantastiskt. Nu har vi tre produkter där vi använder samma metod.
Murblocket har dessutom försetts med en tredjepartsgranskad EPD (miljövarudeklaration), som är världens första i sitt slag för en cementbaserad produkt med tillgodoräknad kolsänka.
- Det betyder mycket för trovärdigheten.
Murblock Bas Eco är alltså ett resultat av Finja Betongs långvariga strävan inom hållbarhetsarbetet för en lägre klimatpåverkan. Gull-Britt Jonasson är full av beundran för personerna som kom med idén och som lett processen.
- Jag är jättestolt över medarbetarna som under flera år drivit det här arbetet.
 
Hur har marknaden tagit emot produkterna som bygger på den här metoden?
Det tar som vanligt lite tid innan en ny produkt slår igenom. Vi räknar med ett par år där branschen är tveksam, ett tredje år där det slår igenom och en ketchupeffekt de följande åren.

Priset för årets mest innovativa produktnyhet delas sedan 2010 årligen ut av Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Vinnaren utses i slutet av april.

Bland de tio produktfinalisterna märks bland annat vindkraftstorn i trä, takpannor färdiga för solcellsmontage och återvunnen betong.
op-bottom padding, text align and colors.

Dags för företagsträff i Vinslöv!

Kommunledningen Hässleholms kommun i samverkan med Företagarna
Hässleholm/Vinslöv, Hässleholms Företagsgrupp och Sparbanken Göinge samt övriga företagsföreningar och
intresseorganisationer bjuder in dig som företagare i Vinslöv med omnejd till en
företagsträff. Träffen kommer hållas på Vinslövs Fritidscenter AB och det bjuds på lättare mat och
dryck!

Du som företagare kommer att få aktuell information som berör just din ort och träffar bland
annat kommunens ledande politiker, tjänstepersoner och företagsföreningar som finns på plats.
Vi kommer även få en kort företagspresentation av värdarna Vinslövs Fritidscenter AB.

Passa på att samtala om behov och möjligheter samt få svar på dina frågor. Låt oss tillsammans
stärka det lokala näringslivet genom att stimulera idéutbyten, kontakter och affärer!

Representanter för frågor kring kompetensförsörjning, exploatering, elförsörjning och övriga företagarfrågor: 
Lena Wallentheim, Kommunstyrelsens ordförande 
Lina Bengtsson, Kommunstyrelsen förste vice ordförande
Representant från Mark- och Exploatering på Tekniska förvaltningen
Katarina Finyak, Bygglovschef på Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen
Martin Franklin, Förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen
Stefan Larsson, Näringslivschef på Kommunledningsförvaltningen

Ny e-tjänst ska ge snabbare hantering av miljö- och livsmedelsärenden

Med lanseringen av en ny e-tjänst hoppas kommunen på att kunna ge bättre och snabbare service till företag som vill starta eller ändra miljöfarlig verksamhet.
- Vi kommer att kunna stötta och informera företagen på ett mycket bättre sätt, säger miljöinspektör Patrik Kühn.
 
Den nylanserade e-tjänsten hanterar en rad olika ärenden. Man kan anmäla ny verksamhet, informera om ägarbyten, anmäla ändringar i befintlig verksamhet och informera om att verksamhet läggs ned.
Arbetet har tidigare varit mer tungrott, med bland annat blanketter. En stor fördel med digitaliseringen är att tjänstepersonerna kan ge ett bättre stöd under ärendets gång.
- Vi kan dela länkar och annan information för att försäkra att underlaget blir så komplett som möjligt. Det ger en snabbare process, säger Patrik Kühn, miljöinspektör.
 
Hans förhoppning är att nyordningen ska underlätta för både företag och förvaltning.
- Jag tror till exempel att det kommer att krävas färre kompletteringar och det blir lättare att följa ärendet. I takt med att vi använder oss av e-tjänsten kommer vi även att lära oss hur vi successivt förbättrar den, utifrån användarnas input, säger Patrik Kühn.
Han tror att man framför allt kommer att se en betydligt snabbare och effektivare hantering av ärenden.
Digitaliseringen kommer att påverka fler områden.
- En e-tjänst för livsmedelshantering har också nyligen lanserats, säger Patrik Kühn.
 
Företag som använder tjänsterna kommer dessutom att kunna följa ärendena digitalt.
- I dagsläget är det dock endast den person som använder e-tjänsten för miljöfarliga verksamheter och livsmedelstjänsten som kommer att ha åtkomst.
 
För att komma till E-tjänsten och läsa mer kan nu klicka på länken nedan.

0451-26 70 00  | naringsliv@hassleholm.se

Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm