Europa Direkt Hässleholm - oktober 2023

Oktober 2023 

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om nätverket Tillsammans i Europa, den demografiska obalansen i EU och Sacharovpriset för tankefrihet 2023 som delas ut av Europaparlamentet. 

Europa Direkt Hässleholm uppmärksammade Europeiska språkdagen i september genom att bjuda in utbytesstudenter till skolor i nordöstra Skåne. Studenterna gav presentationer om sitt hemland och språk samt reflekterade kring hur det är att vara utbytesstudent i Sverige. Respektive skola arrangerade egna firanden med aktiviteter såsom frågesport och musikquiz och studenternas presentationer var uppskattade inslag.

Förhoppningsvis känner eleverna som lyssnade på studenterna sig inspirerade till att göra utbytesstudier i framtiden. Vi hoppas även att de känner sig taggade på att lära sig flera språk. 

Nästa val till Europaparlamentet hålls i Sverige den 9 juni 2024. Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor (MUCF) arrangerar ett webbinarium för dig som arbetar inom skolans värld och vill ha verktyg för att undervisa om demokratifrågor. Webbinariumet arrangeras den 21 november, klockan 15.30-17.00. 
 

Gå med i nätverket Tillsammans i Europa!⁠

Nätverket förenar människor från hela Europa så att de kan träffas, dela kunskap och lära sig nya färdigheter, samtidigt som de uppmuntrar andra att rösta i EU-valet 2024. ⁠

Anmäl dig om du vill engagera dig – ju fler människor som röstar, desto starkare blir vår demokrati!⁠

Europaåret för kompetens 

För att EU ska kunna genomföra den digitala och gröna omställningen krävs att människor har rätt kompetens för framtidens jobb. EU-kommissionen uppmärksammar kompetensfrågan genom Europaåret för kompetens och bland annat kommer evenemang och aktiviteter över hela Europa att arrangeras. 

Myndigheten för yrkeshögskolan har fått uppdraget att vara nationell samordnare i Sverige för detta temaår. 

Upptäck dina möjligheter i Europa 

Är du mellan 18-30 år och vill resa, jobba, volontärarbeta eller plugga i Europa?

Eurodesk uppmärksammar vilka möjligheter som finns för unga personer i Europa genom kampanjen Time to move. 

 

NextGenerationEU - vad innbär det för Sverige? 

NextGenerationEU är den återhämtningsplan som EU:s medlemsländer enats om för att EU skulle återhämta sig efter covid19-pandemin och ställa om till ett grönt och digitalt EU. 

Vad kommer planen att innebära för Sverige? Vilka satsning och projekt kommer finansieras inom ramen för NextGenerationEU? 
EU-kommissionen i Sverige arrangerade ett seminarium där dessa frågor diskuterades. 

"Kriget i Ukraina har förflyttat Europas tyngdpunkt österut. Men är maktspelaren Polen en ledare att förlita sig på i den nya säkerhetspolitiska verkligheten? Hör Europapodden från Warszawa".

Till podden

"En rad länder i Östeuropa och på västra Balkan knackar nu på EU:s dörr. Men hur ser vägen till en utvidgad union ut? Behöver EU förändras för att kunna växa? I detta avsnitt diskuterar vi möjligheter och utmaningar med ett utvidgat EU med Christian Danielsson och Göran von Sydow".

Till podden
EU-kommissionen om klimatmålen: Utsläppen måste minska snabbare
– Vi kan dra slutsatsen att vi är på väg att nå våra mål. Denna utveckling är i linje med vad som krävs för att klara våra 2030- och våra 2050-mål. Men för att till fullo nå målen måste takten i utsläppsminskningarna öka, sade EU:s nye klimatkommissionär, den nederländske kristdemokraten Wopke Hoekstra, när han på tisdagen presenterade lägesrapporten.
Demografisk obalans i EU - en utmaning för framtiden 
EU:s invånare beräknas bli allt färre och allt äldre. Detta innebär en stor utmaning för ekonomin, konkurrenskraften och samhället. EU-kommissionen pekar ut fyra områden för att hantera problemet;
1) Underlätta för föräldrar att förena familjeliv med arbete, framför allt genom väl fungerande barnomsorg och en sund balans mellan arbete och privatliv.
2) Hjälpa yngre generationer må bra, utveckla sin kompetens, lättare komma ut på arbetsmarknaden och hitta bostäder till överkomliga priser.
3) Stödja äldre generationer och bevara deras välfärd, med hjälp av reformer kombinerade med lämpliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder och arbetsplatsprogram.
4) Vid behov ta itu med arbetskraftsbrist med hjälp av kontrollerad laglig migration.

Enligt gällande prognos kommer antalet äldre personer som ska försörjas i EU öka med 70 procent till år 2100. 
Kommissionen inrättar en färdplan för att bekämpa organiserad brottslighet och narkotikahandel
Narkotikahandeln är ett av de största säkerhetshot som EU står inför i dag. ⁠

De kriminella nätverkens verksamhet har blivit mer omfattande och mer sofistikerad och har våldsammare konsekvenser.⁠

Färdplanen innehåller konkreta och riktade insatser inom fyra prioriterade områden;⁠

1) En ny europeisk hamnallians för att öka hamnarnas motståndskraft mot kriminell infiltration. ⁠

2) Upplösa kriminella högrisknätverk genom att underlätta finansiella och digitala utredningar och kartlägga de största kriminella nätverken. ⁠

3) Åtgärder för att förebygga organiserad brottslighet, bland annat förhindra att kriminella grupper rekryterar ungdomar.⁠

4) Samarbeta med internationella partner, bland annat genom att stärka informationsutbytet.⁠
Sacharovpris för tankefrihet 2023
Europaparlamentet har tilldelat 2023 års Sacharovpris för tankefrihet till Jina Mahsa Amini och rörelsen ”Kvinna, Liv, Frihet” i Iran. ⁠

Jina Mahsa Amini var en 22-årig iransk-kurdisk kvinna. Hon greps av polis i Teheran den 13 september 2022 för att ha ignorerat Irans strikta lagar om att kvinnor ska bära slöja och dog tre dagar senare på ett sjukhus i Teheran efter att ha utsatts för fysisk misshandel i häktet.⁠

Hennes död utlöste massiva kvinnoledda protester i Iran. Under parollen ”Kvinna, Liv, Frihet” protesterade de mot hijablagen och andra diskriminerande lagar i landet.⁠

Prisceremonin kommer att äga rum den 13 december 2023 i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg.⁠

Europa Direkt Hässleholm
Norra Stationsgatan 8B Hässleholm 
europadirekt@hassleholm.se
0451 - 26 70 00
Europa Direkt Hässleholms hemsida

Avregistrera dig från kommande utskick