Europa Direkt Hässleholm - maj 2023

Maj 2023 

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om vilka möjligheter till internationalisering som finns för yrkesutbildning, hur EU-kommissionen vill stärka arbetet mot korruption och SKR:s publikation "På gång inom EU". 

På Europadagen den 9 maj arrangerade Europa Direkt Hässleholm tillsammas med Kristianstad kommun, Skåne Nordost och Region Skåne ett event där det svenska EU- ordförandeskapet diskturades och lokala EU-relaterade initativ presenterades. Stort tack till alla som deltog!

Hur kan jag följa det svenska EU-ordförandeskapet? 

Nedan har vi länkat till den officiella hemsidan, till ett nyhetsbrev och ordförandeskapets Instagram. På hemsidan hittar du även länkar till Twitter, LinkedIn, Youtube och Flickr. 

Framgångar inom energiområdet 

Det svenska ordförandeskapet har drivit på arbetet med EU:s energiomställning. Syftet är att bryta beroende av fossila bränslen och långsiktigt stärka tillväxt och produktivitet inom EU. 

©Johannes Frandsen

Mer information

Ukraina i fokus på Europadagen 2023

Det svenska EU-ordförandeskapet deltog i det officiella firandet av Europadagen på Kulturhuset i Stockholm. Programmet fokuserade till stor del på kriget i Ukraina. Via länken kan du läsa mer och ta del av livesändingen av programmet. 

© Regeringskansliet

Mer information

Förhindra skattefusk med kryptotillgångar 

Ekofinrådet, som består av EU:s finans-och ekonomiministrar, och som under det svenska EU-ordförandeskapet leds av Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson har beslutat om ändringar så att det blir svårare för privatpersoner och företag att kringgå skatteregler med hjälp av kryptotillgångar. 

©Regeringskansliet

Mer information

Vilka möjligheter finns för yrkesutbildning inom Erasmus+?

  • Genom att göra praktik i ett annat land får eleverna ny kunskap och förbättrar sina språkkunskaper. 
  • Personal utbyter erfarenheter med kollegor i andra länder. 
  • Samarbete med aktörer i andra länder ger många fördelar i en förändering och gränsöverskridande arbetsmarknad

Vasco Cordeiro, ordförande i Europeiska regionkommittén är en av fyra undertecknade till debattartikeln. © European Union Philippe Buissin / Patrick Mascart

EU:s gröna politik måste förankras lokalt 

EU har som mål att uppnå klimatneutralitet till 2050. För att detta ska bli verklighet pågår en genomgång av EU:s lagstiftning inom områden såsom transport, energi och jordbruk. 

Ett antal företrädare för kommun och region  skriver i en debattartikel att "ingen får lämnas efter i den gröna omställningen". Varje region i EU har en unik potential och roll i den gröna omställningen och EU måste möjliggöra detta genom, bland annat, kompetenshöjande insatser. Det kan handla om att öka möjligheten till omskolning för högkvalitativa arbetstillfällen i den gröna och den digitala ekonomin, skriver debattförfattarna.  

Att kommuner och regioner inkluderas i arbetet med EU:s gröna omställningen lyfts fram som en nyckelfaktor. 

Undersökning visar att praktik hjälper unga att hitta sitt första jobb
En nyligen publicerad rapport har undersökt 
ungas uppfattning om deras inträde på arbetsmarknaden med fokus på praktik.

Enligt undersökningen uppgav sju av tio (68 %) att de hittade ett jobb efter avslutad praktik, och över hälften av dessa (39 %) skrev kontrakt med arbetsgivaren de gjort praktik hos. 

Undersökningen visar även att andelen unga européer som gör praktik i ett annat land ökar: fler än en av fem (21 %) uppgav att åtminstone en av deras praktikplatser låg i ett annat EU-land, jämfört med 9 % år 2013.
Omdiskuterat EU-förslag mot nätpedofili 

 
​​EU-kommissionen har presenterat ett förslag som syftar till att bekämpa sexuella övergrepp på barn. Förslaget innebär att nätplattformar som Facebook och Google kan beodras att skanna sina kanaler – även krypterade chattar – efter barnpornografiskt material. Förslaget är omdebatterat och kritiker menar att det kan ha begränsade effekter och betydande risker för rätten till privatliv och integritet på nätet. 
Förslaget behandlas nu av Europaparlamentet. 
EU-kommissionen vill stärka arbetet mot korruption 
EU-kommissionen presenterar ett paket med  förslag för att bekämpa korruption i EU och öka straffen för dessa brott. 

Ett förslag är att skapa ett EU-nätverk mot korruption som ska kartlägga högriskområden för korruption. Även en lista över vad som klassas som korruption ska tas fram. Det kan handla om klassiska mutbrott men även förskingring och missbruk av ställning.
Personer med funktionsnedsättning har svårare att få jobb inom EU 
Nästan hälften av de vuxna med funktionsnedsättning inom EU har ingen anställning. Förklaringar som lyfts fram är att personer med funktionsvariationer utsätts för strukturell diskriminering, att det finns en bristande tillgång till anpassad utbildning och att det saknas fungerade boendemiljöer. 


 
Stort stöd för EU i Sverige 
En opinionsundersökning från SOM-institutet visar att 68% av svenskarna är för EU-medlemskapet. Stödet är historiskt högt. En förklaring kan vara vara att Rysslands invasionskrig i Ukraina och hanteringen av covid-19-pandemin till stor del haft en europeisk dimension. Undersökningen visar även att stödet för medlemskapet har jämnats ut mellan olika ideologiska tillhörigheter, partisympatier och samhällsgrupper.
Försiktigt positiv prognos för EU:s ekonomi 
EU-kommissionen presenterade nyligen en vårprognos för ekonomin. Den visar på stora skillnader vad gäller inflationen mellan olika medlemsländer, dock visar prognosen på ett något förbättrat läge genomfört med februari och november. 

– Den europeiska ekonomin är i bättre form än vad vi förutspådde förra hösten. Tack vare beslutsamma insatser för att stärka vår energitrygghet, en anmärkningsvärt motståndskraftig arbetsmarknad samt minskade försörjningsbegränsningar har vi undvikit en recession under vintern och vi står nu inför en måttlig tillväxt i år och nästa år, sa EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni när han presenterade vårprognosen.

På gång inom EU - våren 2023

Sveriges kommuner och regioner (SKR) ger ut publikationen "På gång inom EU" två gånger om året och nyligen har vårens upplaga publicerades. I denna utgåva skriver SKR om aktuella EU-frågor som påverkar Sveriges kommuner och regioner, bland annat: EU:s avloppsdirektiv, ett hållbart asyl-och flyktningmottagande och AI-akten, som är ett lagförslag som ska tydliggöra vilka typer av AI-teknologier som är tillåtna och vilka som inte är det. 

Europa Direkt Hässleholm
Norra Stationsgatan 8B Hässleholm 
europadirekt@hassleholm.se
0451 - 26 70 00
Europa Direkt Hässleholms hemsida

Avregistrera dig från kommande utskick