Share this email:

Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att läsa det i din webbläsare
 

Naturbaserad sanering av förorenad mark? Riskvärdering, riskkommunikation och juridiska förutsättningar.

Rapport från vårt seminarium

Den 20 september var det dags för seminarium och workshop i Göteborg. I detta nyhetsbrev kan du ta del av presentationerna. 

Vi hör ofta att schaktsanering är det enda möjliga alternativet i Sverige. Paulina Rautio, miljöjurist på Paneo, presenterar i klippet nedan den juridiska utredning som gjorts inom projektet . Den visar att fytoremediering och andra naturmetoder också är möjliga ur ett juridiskt perspektiv. 

Därefter fick vi en presentation från Pär-Erik Back, Statens Geotekniska Institut, om den nyligen publicerade vägledningen om riskvärdering vid förorenade områden. Vägledningen ska ge stöd till beställare, utförare och granskare av riskvärderingar, det vill säga det steg i avhjälpandeprocessen där olika åtgärdsalternativ jämförs med varandra, med syftet att hitta det lämpligaste och mest hållbara åtgärdsalternativet. Nyckelorden i vägledningen är hållbarhet, enkelhet och tydlighet.

Efter lunch arbetade vi i workshop med ett ramverk som har tagits fram av forskare på Chalmers Tekniska Högskolan för att underlätta kommunikation och riskhantering av naturbaserade saneringsprojetk. Paul Drenning presenterade ramverket och därefter berättade Elke Myrhede och Arvid Wendel om en gammal kaj i Norrköping som ligger i anslutning till ett omvandlingsområde och som behöver efterbehandlas för vidare utveckling. Diskussionen handlade om hur ramverket kan användas på aktuella riskkvoter för föroreningar på området och för att undersöka möjligheterna för efterbehandling med skonsamma saneringsmetoder. Läs mer om workshopen här nedan.

Projektets  övergripande mål är att öka användningen av grön teknik för att minska utsläppen av föroreningar till södra Östersjön. 
Lead partner är Linnéuniversitetet.

"The contents of this e-mail are the sole responsibility of the author and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020."
 

0451-26 82 00  | BAPR-projektet | Hässleholm Miljö

| Hässleholm Miljö AB, 281 80 Hässleholm | Maria Lindblad, projektkommunikatör, Maria.Lindblad@hassleholm.se