Dela på

Nyhetsbrev från näringslivsavdelningen

Webbversion

Nästa år satsar vi på att träffa invånare och företagare i stationsorterna

Så har vi åter igen kommit till den tid på året då man knyter ihop tomtesäckar, planerar julbordet, rimmar på paketen, spelar sina julsångsfavoriter och måhända även får en stund att stanna upp och reflektera över året som gått. En stund att fundera över vad som komma ska och kanske finner inspiration till nya idéer och utvecklingsinsatser.

För egen del brukar den tiden infinna sig ungefär strax efter lunch på juldagen när friden sänker sig och tid ges till längre skogspromenader, bokläsning eller sällskapsspel. Där och då hämtas de goda minnena fram och tankar om planer och annat växer fram.

Året 2023 har i likhet med de andra årtalen på 20-talet inneburit nya prövningar och utmaningar som fått hanteras och som man fått navigera i. Samtidigt säger ju det kinesiska talesättet att ”det är i motvind som draken lyfter”. Det gångna året har också haft en hel del glädjeämnen. Vårt damallsvenska lag i fotboll Vittsjö GIK kom på femte plats i sluttabellen och blev då även bästa Skånelag! På Hovdalaområdet finns sedan lite mer än ett år tillbaka Treehouse Hovdala; en restaurang vars renommé nått långt utanför kommunens gränser och där såväl gäster från Malmö, Helsingborg, Köpenhamn, Tyskland och Australien hittat. Treehouse Hovdala kom dessutom på delad andra plats i Magasinet Skånes utmärkelse av Skånes bästa restaurang 2023!

Från de företagsbesök som vi gjort under året så hör vi till exempel att de företag som är ute på internationella marknader går mycket bra. Överlag går det bra för företagen i Hässleholms kommun, vilket konstateras bland annat i kreditupplysningsföretagets SYNA:s mätning ”Bästa tillväxt” där Hässleholm hamnar på en niondeplats i Skåne.

I årets sista nyhetsbrev hittar du tips på hur man når bäst och snabbast framgång i bygglovsärenden och kan läsa om en besöksnäring som vädrar morgonluft. Tisdagen den 6 februari kickar vi igång 2024 års första näringslivsfrukost på Business Class, Norra Station. Vi kommer därefter att ha en frukost varje månad med olika teman där du såväl kan ta del av erfarenheter och inspiration, som knyta nya kontakter och kanske träffa blivande samarbetspartners.

Under 2024 så kommer vi från Hässleholms kommun fortsätta med att arrangera sommarmingel och adventsmingel. I samverkan med Företagarna Hässleholm, Företagarna Vinslöv samt Hässleholms Företagsgrupp så kommer vi även att arrangera företagsträffar i Bjärnum, Hästveda, Sösdala, Tyringe, Vinslöv och Vittsjö där du som företagare får aktuell information som berör just din ort och träffar våra kollegor som arbetar med företagsservice. Se hela listan med orter och datum nedan.
Har du idéer, förslag eller funderingar som kan bidra till att göra Hässleholms kommun, vår gemensamma plats, ännu bättre så hör gärna av dig till mig eller någon av mina medarbetare på näringslivsavdelningen.

Till sist vill vi från näringslivsavdelningen rikta ett varmt tack till alla de företag vi besökt under året och som generöst visat upp sin verksamhet och delat med sig av kunskap. Ett stort tack till dig inom näringslivet som bidrar till vår gemenskap och utvecklandet av vår plats! Du och samtliga läsare önskas en riktigt god jul och ett gott nytt 2024!
 
Tyringe, 8 februari
Vinslöv, 17 april 
Sösdala, 16 maj
Vittsjö, 3 september
Bjärnum, 15 oktober
Hästveda, inkluderat Ballingslöv,14 november

Vill du veta mer om företagsträffarna i stationsorterna kontakta Ida Flygare, Pia Sandell eller Marielle Drougge Cervin på näringslivsavdelningen.
 

En bra planering underlättar bygglovsärendet

"Vi jobbar mycket med bemötandet"

Ju tidigare i processen kommunen kopplas in, desto snabbare och smidigare bygglovshantering. Det rådet ger bygglovschef Katarina Finyak alla företag – och privatpersoner – som står inför ny- och ombyggnation. På det sättet undviker man tidsförlust och i värsta fall en stor dos frustration.

– Vi försöker hjälpa företag i ett tidigt skede, helst redan i idéstadiet. Kom till oss, så kan vi vara med från början, säger Katarina Finyak.
Bygglovschefen i Hässleholms kommun berättar om lyckade och mindre lyckade exempel för att illustrera vad hon menar.
I ett exempel handlar det om ett företag som vänder sig till kommunen för att söka bygglov när man redan är färdig vid rit– och planeringsbordet. Sedan visar det sig att det inte går att bygga på den aktuella platsen.
­– Lagarna sätter ett ramverk som vi har att förhålla oss till. Kommer man till oss tidigt i processen så kan vi visa spelrummet som finns eller diskutera alternativa lokaliseringar.

Vid ett annat exempel etablerades en kontakt med kommunen ett år innan bygglovsansökan väl lämnades in.
– Vi är här för att hjälpa men då behöver vi dialogen tidigt. Processen blir enklare och det riskerar inte att bli smärtsamt, säger Katarina Finyak.
Hon beskriver bygglov som en ganska komplex process, där det ska tas hänsyn till många aspekter – allt från tillgänglighet och brandskydd till konstruktion..
– Mindre verksamheter, även med så många som 20 anställda, har inte alltid resurser för att kunna överblicka processen och kraven som finns. Därför är det viktigt att komma till oss för att diskutera och gå igenom handlingar tillsammans. Då ökar förståelsen för vad vi begär och vad som behövs. Vi kan även komma ut till platsen och företaget, säger Katarina Finyak.

En sådan kontakt innebär att man kan skissa om och förändra sin idé utifrån vad detaljplanen medger innan bygglovsansökan görs.
– Om ärendet är komplett när det lämnas in kan handläggningen vara så kort som ett par-tre veckor. Man köper sig själv mycket tid.

När upplever ni störst frustration?
­– Det är just när företaget lämnat in handlingar och får vänta på beslut eftersom vi begär in kompletteringar.

Och när märker ni av uppskattning?
– När man upplevt att man fått bra hjälp, haft en bra dialog och fått tips på hur man går vidare på bästa och mest effektiva sätt.
 
Hur resonerar ni kring vikten av bemötande?
– Vi jobbar jättemycket med det. Det handlar bland annat om att skriva texter så att alla förstår, att vara tydlig. Sedan är det viktigt att vara pedagogisk och trevlig även när man lämnar ett negativt besked. Målet är att skapa förståelse för processen och beslutet.
Katarina Finyak är hemmahörande i Båstad, där hon bott i många år.

Vilken bild har du fått av Hässleholm och kommunen sedan du började arbeta här?
– Här finns engagemang, gott om mark som kan bebyggas och det är en väldigt fördelaktig lokalisering när det gäller transporter. Kommunen är helt enkelt ett nav som det gäller att utnyttja på bästa sätt. Utvecklingsmässigt sett så är Hässleholm en dold skatt, kan man säga. Jag tänker även att det finns många företag i framkant som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. Sedan tycker jag om den välplanerade staden och det vackra torget. Det har varit kul och intressant att få komma hit.
 
Direktkontakt till kommunen kring bygglov

Varje dag har kommunen ”drop in”, där man kan komma att tala med en handläggare (se tider nedan). I händelse av att handläggaren inte kan svara på alla frågor så tas dessa vidare och återkoppling ges så snart som möjligt.
Under drop in-tiderna går det även att ringa. Utanför dessa tider kan man mejla för att boka tid.

Drop in-tider:
Måndagar 10-12
Tis 14-16
Ons 10-12
Tors 14-16.

Speed-dating för arrangörer!

Hässleholms kommun och HessleCity bjuder in dig som arrangör i Hässleholms kommun till en kväll med speed-dating. Syftet är dialog och workshop där fokus är ökad samverkan och erfarenhetsutbyte för att lyfta både varandra och platsen! Träffen kommer att äga rum i Hässleholm Kulturhus, Vita salongen, Vattugatan 18/Järnvägsgatan 23 i Hässleholm den 18 januari kl. 18.15-20.15 drop-in med fika från klockan 17.45.

VISSTE NI ATT...

... Hässleholmaren har högre köpkraft än genomsnittet i riket och Malmöregionen?

.... Att det finns 238 företag i kommunen som exporterar?

... Att det lokala näringslivet (drygt 6 000 företag) till ungefär hälften utgörs av gröna näringar och tjänsteföretag (24 respektive 23 procent)?

... 211 nya företag såg dagens ljud i Hässleholm till och med sista september. Det är en nedgång med cirka nio procent jämfört med fjolåret men samtidigt en mindre nedgång än Skåne och riket som helhet, där antalet nystartade företag minskat med 14-15 procent. 

... via Nyföretagarcentrum Hässleholm startade 65 företag under samma period, en uppgång från 59 företag samma period i fjol. 

Adventsmingel i Hässleholmsgården

Torbjörn Lindgren och Heidi Gospodaric, Lindgrens måleri

Vad tycker du om minglet?
- Det är trevligt att träffa nya människor och nätverka. Fin gemenskap här.

Någon särskild fråga som är viktig för dig?
- Det har varit en intressant och lärorik kväll, vi fick bra information och har minglat med många trevliga företagare.

Mats-Ola Persson, Asmoarp Natur AB och LRF Kommungrupp Hässleholm

Vad tyckte du om minglet?
- Det ger en positiv "Vi-känsla"! Viktigt med dialog mellan kommun och näringsliv. Samtalen här ökar samverkan och förståelse för att vi kan dra nytta av varandra.

Vad är värdefullt för dig och din verksamhet att lyfta och prata om?
- Vikten en fungerande infrastruktur i hela kommunen, även landsbygden, för att vi skall kunna bedriva verksamhet inom den gröna näringen.”

30 röster som får turismen att utvecklas

"Vi vet att danskar och tyskar gillar Skåne"

Det är inte var och en för sig utan tillsammans som man skapar en attraktiv destination. Det anser Marianne Larsson, ordförande för föreningen bakom Explore Hässleholm. Genom branschsamverkan och dialog med kommunen kan man ta tillvara på en ”enorm potential”.
 
– Idén om att gemensamt utveckla Hässleholms resurser som Outdoor-destination kom ursprungligen från Kjell Jakobsson, Hotel Statt (The Room Republic). Istället för att företagen kämpar var för sig för att växa och synas, så kan vi tillsammans hjälpas åt för att nå igenom bruset.
Marianne Larsson, som driver Källarbacken AB, är ordförande i den ekonomiska förening som uppstod till följd av initiativet och som driver ett delvis EU-finansierat projekt med namnet ”Hässleholm – Framtidens Outdoor Destination”.

I föreningen ingår ett 30-tal företag och ideella föreningar som gemensamt vill lyfta fram Hässleholms fördelar som besöksmål.
– Det är lätt att ta sig till Hässleholm och många av stationsorterna i kommunen. Det finns flera vandringsleder som man kan ansluta sig till i nära anslutning till centralstationen. Det är många orter i Skåne som skulle önska att de hade våra kommunikationsmöjligheter och infrastruktur. Det är något att ta fasta på och vidareutveckla, säger Marianne Larsson.
Den storslagna naturen med platser som Vedema, Bjärlången och Hovdala är välkända lokalt men kunskapen behöver spridas i vidare utsträckning.
– Vi vill arbeta med att bli mer synliga via såväl traditionella som sociala medier, liksom fortsätta samarbeta med Visit Skåne (Region Skånes destinationsbolag) för att nå utanför Sverige. Vi vet att danskar och tyskar gillar Skåne.

En annan del av arbetet är att sammanfoga de olika lokala företagen i ett mer sammansvetsat kluster, där man hjälper varandra att nå framgång. Rent konkret kan det handla om att gifta samman två verksamheter, som att åka zipline med ett bra boende. Eller att arrangera en guidning i naturen och varva det med upplevelser för gommen, som Marianne Larsson har gjort tillsammans med Café Madrix.
– Vi arrangerar ett event som heter Smakvandring, som varit väldigt lyckat och arrangeras nästa gång i april. Jag visar upp både det synliga, som vandringslederna, och det mer dolda Hovdala – medan Café Madrix står för smakupplevelserna. När medlemmarna i Explore Hässleholm finner varandra så uppstår synergier.

Den anställda projektledaren Hanna Nilsson arbetar bland annat med att få till stånd samarbeten och skapa paketlösningar.
– Hon är en viktig resurs som vi hoppas kunna behålla när projektet tar slut efter 2024. Men det bygger på att fler företag stöttar Explore Hässleholm, även sådana som inte är direkt involverade i besöksnäringen, säger Marianne Larsson.

K-Fastigheter har till exempel stöttat föreningen med ett värdefullt bidrag under ett par år.
– Ser man det i ett större perspektiv så skapar vi attraktivitet för området med friluftsliv och rekreation i fokus. En starkare landsbygd lockar även invånare, som de större företagen sedan kan dra nytta av när det gäller kompetensförsörjning. IKEA och Älmhults kommun jobbar redan så.
Hässleholm kommun bidrar ekonomiskt till föreningen och finns representerat i dess styrelse.

På vilka fler sätt skulle kommunen kunna bidra, tycker du?
– Det vore bra om man kunde byggde vidare på den infrastruktur som redan finns. Det skulle kunna vara bussar till Hovdala och Vedema men även cykeluthyrning i stationsorterna vore ypperligt. Sedan bör vi hjälpas åt med att framhålla Hässleholms potential. Vi behöver fler möten med kommunledningen för att diskutera hur vi kan hjälpas åt.
 
Fakta
Leaderprojektet heter ”Hässleholm – framtidens Outdoor destination” och delfinansieras av EU och Leader LAG PH. I projektet ingår även Perstorps kommun.

Ordförande i föreningen bakom Explore Hässleholm, som är kopplat till projektet, är Marianne Larsson.

Hon driver Källarbacken AB som arbetar med hälsa och välmående i och genom naturen. Ett populärt koncept är ”skogsbad”, där man upplever naturen genom sinnena. Konceptet syftar till ta hand om sin hälsa och vänder sig till vem som helst, men Källarbacken tar även emot anhöriga till sjuka och kvinnor med cancerdiagnos via ett forskningsprojekt.

Besöksnäringen i fokus

Mingla, nätverka och framför allt - ta chansen att förkovra er! Besöksmålschefen från Kiviks musteri berättar om möjligheter och Grand Hotel om vikten av bemötande. 

0451-26 70 00  | naringsliv@hassleholm.se

Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm