Dela på

Nyhetsbrev från näringslivsavdelningen januari 2024

Webbversion

Varför är ett tryggt Hässleholm bra för affärerna?

Den 29 september var det uppstartsmöte för ”Vårt Ljungdala”. Intresset var minst sagt omfattande, med ungefär 80 personer närvarande. Till träffen kom representanter från myndigheter, föreningar, kommun, stiftelser, lärosäte och kyrka. Här är samhällsengagemanget starkt.
Det kom också representanter från en stor mängd företag, allt från mindre till väldigt stora, vilket var väldigt glädjande och något som jag ska återkomma till.
 
Hässlehem vill och behöver vara en viktig del i att skapa en kommun som lever och utvecklas. Ett projekt som Vårt Ljungdala har specifika geografiska ramar och kan synas vara en liten tårtbit av staden och kommunen, men det är samtidigt vårt största område med 425 lägenheter.
Området har en arbetslöshet på upp emot 40 procent och två tredjedelar lever i så kallat ekonomiskt utsatta hushåll. Här finns alltså en tydlig risk för en negativ samhällsutveckling, där unga ser snabba ”vinster” i till exempel kriminell verksamhet. Samtidigt finns området inte upptaget på Polisens lista över utsatta eller särskilt utsatta områden. För mig betyder det att vi nu har en stor möjlighet att ta ansvar och påverka utvecklingen i rätt riktning, detta gör vi genom att arbeta med att skapa ”tillhörighet” till Hässleholm och lokalsamhället.
Om vi inte gör det så lämnar vi kanske över för en alternativ – mindre gynnsam – framtid för området och i förlängningen hela Hässleholm. Nyckelordet är att göra det tillsammans, tillsammans med boende, föreningar, näringsliv och kommunen.
 
En viktig del för Hässlehem är att de boende i området får arbete. Det handlar om gårdsvärdinnor, praktikplatser, ungdomstjänster och sommarjobbare men i första hand riktiga arbete. Vi kan och vill göra mycket mer tillsammans med samarbetsparters i både den offentliga och privata sektorn. 
Har man ett arbete och råd att köpa gympaskor till sina barn, så motverkar man sannolikt rekrytering till kriminalitet. För att uttrycka det konkret och förenklat.
Det handlar även om att stötta och underlätta initiativ som skapar samhörighet och engagemang, som sportevenemang och festivaler.
Att vi tillsammans med ovan nämnda partners, inte minst näringslivet, kan åstadkomma positiva och konkreta resultat genom Vårt Ljungdala är väldigt betydelsefullt.
 
Ett tryggt Hässleholm innebär ett attraktivt Hässleholm för medborgare och verksamheter. Det innebär minskad risk för sådant som skadegörelse, inbrott och otrygga miljöer. En trygg stad och kommun är en faktor när företag väljer att etablera sig här eller utveckla sin verksamhet. Det är även en faktor när man ska attrahera kompetens.
I Hässleholm finns redan många goda förutsättningar och gott om personer och företag med stort driv. Därför ska vi våga tänka stort, snarare än smått, vi ska inte bara upp till en ”godkänd nivå” utan vi ska tillsammans skapa ”världsklass”. Inte minst när det gäller Vårt Ljungdala.

Ola Richard, VD Hässlehem

Lotsens uppgift är att guida företagen rätt inom kommunen

En viktig del av kommunens service

Varje år finns det en rad företag som funderar på att etablera, utveckla eller starta upp en verksamhet. Hässleholms kommun erbjuder företagsservice i form av vägledning från första kontakten, där man lotsar rätt i de olika kommunala myndighetsområdena som kan beröras.  

– Vi vill ge en samlad information tidigt i processen samt råd och vägledning vad företagaren behöver tänka på för att ansökningsprocessen ska bli så smidig som möjligt. Företagslotsen blir en funktion som kopplar ihop företagen med flera myndighetsområden, liksom berörda handläggare och fasta kontaktpersoner, förklarar Pia Sandell, näringslivsutvecklare och samordnare för företagslotsen.
Hon har arbetat med att slussa företagen rätt under drygt fyra år och sett hur lotsfunktionen successivt förfinats utifrån de behov och frågor som uppkommit.

– Nya rutiner växer fram efterhand, vilket gör att vi blivit alltmer effektiva. Det finns en tydlig struktur för hur allt ska fungera.
Kontaktcenter är ofta första instansen i företagslotsfunktionen. De har en hög tillgänglighet, service och kunskap om företagaren ska kopplas direkt till ett specifikt område eller om företagslotsfunktionen kan vara aktuell.
– Företagslotsen är en funktion som hjälper företagen att reda ut vad som behöver göras och i vilken ordning. Att ta kontakt med oss tidigt i processen underlättar hela resan, säger Pia Sandell.

Hur kan det konkret se ut?
– När ett företag har en utvecklingsidé kan man boka ett möte med företagslotsen. Tillsammans med den lotsgrupp som finns inom kommunen identifierar vi vilka myndighetsområden som kommer att beröras utifrån företagarens utvecklingstankar. Vi bokar ett gemensamt möte med företagaren där vi tillsammans kan ge information, svara på frågor samt ge råd och vägledning på frågor som rör till exempel detaljplaner, bygglov, livsmedelsregistreringar och miljöskydd, på en och samma gång. Efter mötet har företagaren kontaktpersoner inom respektive myndighetsområden.

Hon tror att företag som haft kontakt med lotsfunktionen upplever att de fått god service, med en direktkontakt till berörda handläggare.
– Vi har inte gjort någon mätning kring kundnöjdhet men de återkopplingar jag får tyder på att det vi gör upplevs som en bra service, vilket är vår självklara ambition att tillhandahålla.
En form av service kan även vara att flagga för att en process kan bli lång och kostsam, med osäker utgång, till exempel kring bygglovsärenden.
– Då kan företaget söka andra alternativ i stället för att lägga resurser på något som inte lär gå i lås.

Pia Sandell bedömer att hon har runt 25 uppdrag per år i sin roll som företagslots.
– Men det finns också ett större antal kontakter där det är enkelt att hänvisa till en handläggare inom ett visst myndighetsområde. Det är inte i samtliga fall man behöver samla en hel grupp.
 
Vill ni veta mer om lotsfunktionen eller boka ett möte, klicka nedan. 
 

Företagsträffar i stationsorterna

Kommunledningen Hässleholms kommun i samverkan med Företagarna Hässleholm/Vinslöv och Hässleholms Företagsgrupp samt övriga företagsföreningar och intresseorganisationer bjuder in dig som företagare i Tyringe med omnejd till en företagsträff. Denna gång hålls träffen på Swedsafe AB och det bjuds på lättare mat och dryck!

Du som företagare kommer att få aktuell information som berör just din ort och träffar bland annat kommunens ledande politiker, tjänstepersoner och företagsföreningar som finns på plats. Vi kommer även få en kort företagspresentation av värdarna Swedsafe AB.

Passa på att samtala om behov och möjligheter samt få svar på dina frågor. Låt oss tillsammans stärka det lokala näringslivet genom att stimulera idéutbyten, kontakter och affärer!
 

VISSTE NI ATT...

... Hässleholmaren har högre köpkraft än genomsnittet i riket och Malmöregionen, trots en något lägre genomsnittsinkomst? Det beror bland annat på att levnadskostnaderna är lägre.

.... Att det i genomsnitt har startats drygt 340 företag per år i Hässleholms kommun de senaste fem åren?

... den genomsnittliga villan kostade strax över två miljoner kronor år 2022 (beräknat på 468 försäljningar)

... Drygt hälften av alla hushåll är ensamhushåll. 

... Att drygt 70 procent av kommunen utgörs av skogsmark (mer än Sverigesnittet) medan 19 procent är jordbruksmark (Sverige: 7,4 procent). Här finns alltså både mycket skog och bördig mark. I Sverige utgörs annars över en femtedel av marken av myrmark och övrig mark. I Hässleholm är bara fyra procent myrmark och övrig mark). 

Så konkurrerar man om de offentliga kontrakten

"Anbudsskolan" ska visa vägen

Känns det krångligt med upphandling, anbud och offentliga avtal? Ja, det är det många som åtminstone föreställer sig att det är. Nu anordnar kommunerna i Skåne Nordost en utbildning, Anbudsskolan, för att guida företag och företagare i ämnet.
 
Den 8 februari bjuder upphandlingssenheterna i Hässleholm, Kristianstad och Östra Göinge (inköpscentralen) in företag till en träff. Under kvällen kommer företrädare från kommunerna informera om upphandling och om att lämna anbud.

För deltagande i ”anbudsskolan”, som evenemanget döpts till, kräver ingen tidigare kunskap om upphandling.
”Vi vet att många som driver företag tycker att offentlig upphandling verkar besvärligt. Det behöver inte vara så krångligt som det verkar och även mindre företag kan lämna anbud i kommunala upphandlingar”, meddelar företrädarna för upphandlingsenheterna.

Kvällen inleds med mingel och fika klockan 18 och följs av en presentation av kommunerna i Skåne Nordost. Vid klockan 19 startar anbudsskolan med Lovisa Melander och Caroline Stordalen från Kristianstads kommuns upphandlingsenhet. Kvällen börjar rundas av en timme senare, där det ges tid för frågor.
Anbudsskolan anordnas i Rådhus Skåne, Kristianstad.

Anmälan sker nedan.
 

Tillväxten i Hässleholm i Skånetoppen under 2023

"Utmärkelsen bygger på verkliga fakta"

Hässleholms kommun landar på Skånes topp-10 när det handlar om bästa tillväxten under 2023.
Det är kreditupplysningsföretaget Syna som sammanställer uppgifterna från landets alla kommuner.
 
I den senaste mätningen hamnar Hässleholms kommun på plats nummer nio av Skånes 33 kommuner. Det är ett av landets äldsta kreditupplysningsföretag, Syna, som mäter andelen företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Utgångspunkten är företagens senast inlämnade årsredovisningar.
– På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

Mätningen har gjorts sedan 2007 och den kommun som lyckats bäst varje år tilldelas utmärkelsen Bästa tillväxt.
– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från olika undersökningar som annars ofta utgår från personliga åsikter. Därför är den så viktig och rankas så högt av både näringsliv och kommuner.
Enligt Syna och Karl Stjerna räknas utmärkelsen till de mer prestigefulla i svenskt näringsliv.
 
Stefan Larsson, näringslivschef i Hässleholms kommun, menar att statistiken bekräftar hans bild av av kommunen. 
Företagandet i Hässleholms kommun präglas av entreprenöriell anda och ett lösningsfokus med kunden i centrum.

 
Bland de 134 företag i kommunen som uppfyllde samtliga kriterier – nyanställt, ökat sin omsättning och gått med vinst – återfanns bland annat, El-och ljusteknik i Hässleholm, Jörgens Massage och hälsa, Harry Skog AB, Hästveda, Navigationsteknik i Vinslöv, NMP Lego AB, Vittsjö och Tyringe Hotellfastigheter.

Se hela listan via länken nedan.
 

Välkommen på Näringslivsfrukost!

2024 har dragit igång och till årets första näringslivsfrukost kommer Jape produkter,  Automationsteknik, Almi och NyföretagarCentrum.

Denna gång kommer vi prata affärsutveckling med fokus på lärdomar, värdefulla insikter och personliga erfarenheter, samt information om affärsutveckling och finansiering till företag som vill växa och utvecklas. Vi gästas av:

Pia af Klinteberg, VD på Jape produkter AB, som kommer berätta om familjeföretaget som har 40 årsjubileum i år. Jape Produkter AB grundades 1984 och är sen dess ständigt i framkant för innovativa produkter för friska och sunda hus. 

Jonas Fischer, VD på Automationsteknik AB, delägare i SELATEK som tidigare var Levinsgruppen. Jonas kommer ge en inblick i resan från att starta ett bolag som 23 åring till att vara VD och delägare i ett miljardbolag.  

Karina Mathisson och Fredrik Al-Baroody från Almi kommer berätta om kompletterande finansiering som affärsutveckling.

Jens Isberg, Verksamhetsansvarig rådgivare på NyföretagarCentrum Hässleholm informerar om deras verksamhet som Sveriges ledande kraft för nyföretagare och erbjuder kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning för dig som blivande företagare.

När? 6 februari kl. 08:00-09:30 (frukostmingel från 07:30)
Var? Business Class, Norra Stationsgatan 8A 
 

0451-26 70 00  | naringsliv@hassleholm.se

Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm