Dela på

Nyhetsbrev från näringslivsenheten

Webbversion

"Kommunen har spänt bågen flera snäpp"

Torsdagen den 14 november avslutades den ”turné”, där politiker, tjänstemän och näringslivsorganisationer besökt de olika stationsorterna i kommunen. Den senaste träffen i Hästveda hölls hos Onninen och uppslutningen från de lokala företagarna var väldigt god.
Jag upplever att träffarna varit väldigt givande, liksom de många övriga arrangemang som vi gemensamt varit involverade i. Det känns som att kommunen spänt bågen flera snäpp för att förbättra samarbetet med näringslivet, ta in våra synpunkter och förstå våra behov.
 
Det goda samtalsklimatet måste såklart även leda till konkreta resultat och jag är övertygad om att så kommer att ske. En viktig fråga under flera år har varit behovet av verksamhetsmark i olika delar av kommunen. Om man ska ta ett exempel så har åtta-nio företag i Vinslöv sedan tidigare aviserat att man önskar mark för etablering eller expansion. Det har kommunen tagit fasta på, processen går framåt och inom snar framtid kan man förhoppningsvis sätta spaden i marken för ett nytt, utpekat verksamhetsområde.
Att kommunen identifierar behov och ser samma möjligheter som näringslivet är den springande punkten för mig. Med tanke på att kommunen måste hantera komplicerad lagstiftning och ibland långa processer är det viktigt att man har en långsiktig planering, inte minst kring markfrågor. När det gäller företagens investeringar finns det kanske ett konjunkturfönster som står öppet under begränsad tid och då måste kommunen ha varit proaktiv med att bereda mark.
 
Näringslivsorganisationerna har ytterligare två fokuspunkter, förutom kommunens inställning till företag och verksamhetsmark.
När det gäller kompetensbehov så har vi en ganska god situation i Hässleholm. Vi på Temahallen hämtar till exempel ingenjörer från Yrkeshögskolan Syd, där eleverna ofta är enormt motiverade.
Kommunen arbetar också målinriktat med att möta kompetensbrist, med målet att få fram fler yrkesutbildade personer. Det här kommer att visa sig i näringslivsrankingar framöver, det är jag övertygad om.
Den sista fokuspunkten handlar om energiförsörjningen. Om företagen inte kan garanteras den kraft man behöver för att utvecklas är det rentav ett hot mot välfärden. Här måste näringsliv och kommun tillsammans trycka på för att myndigheter och energibolagen ska hitta lösningar.
 
Avslutningsvis välkomnar jag den påtagliga förändring i bemötande som vi upplevt. Från kommunen visar man verkligen att man vill. Genom våra många möten och dialoger förs information ut till förvaltningarna, vi hjälps åt att förstå varandra och kommer förhoppningsvis fram till lösningar. Det har varit ett starkt önskemål från företagarorganisationerna att påverka och nu känner vi absolut att vi blir lyssnade på.

Magnus Petersson
Ordförande Företagarna VInslöv
VD Temahallen AB

Februari 
11

Save the date: Hylla Skåne

Notera den 11 februari i kalendern. Då är det nämligen dags för Visit Skånes hyllningsträff för Skånes besöks-och evenemangsnäring. Då ses vi för att tillsammans hylla och lyfta några av de eldsjälar som får Skåne att blomstra av upplevelser och evenemang. 

När: 15 februari 2025
Var: 1910 Event, Eleda Stadion, Malmö

I projektet Retour kommer Visit Skåne att undersöka platsers unika behov, utveckla och marknadsföra nya upplevelser. 

Projektet Retour 

Skånes hållbarhetsstjärnor välkomnas!

Retour är ett projekt som involverar regioner runt Östersjön med målet att utveckala nya metoder för regenerativ turism. Nu bjuder Visit Skåne in till ett första möte och välkomnar företag och organisationer som vill, kan och är långt framme i sin hållbarhetsambition. Har du intresse och engagemang för att utveckla platsen som du bor och verkar på välkommen med din anmälan.

Tillväxthöjande insatser för ditt företag!

Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag

Stöd upp till 250 000 kr!  Ditt företag kan beviljas stöd mellan 50 000 och 250 000 kronor och måste själva gå in med en lika stor summa som ni beviljas i stöd. 

För att bli beviljat 100 000 kronor måste alltså företaget själv bidra med 100 000 för en total projektbudget om 200 000 kronor.

Syftet med stödet är att främja en hållbar tillväxt och stärka konkurrenskraften i företag och därmed främja en hållbar regional utveckling.

Ansökningarna är öppen: 

Adventsmingel på Hässleholmsgården torsdag 12 december 2024

Lena och Joakim bjuder in dig som driver företag i Hässleholms kommun till adventsmingel

Kvällen inleds med att du får information om aktuella frågor inom kommunen. Därefter blir det mingel där vi diskuterar hur vi kan samarbeta kring näringslivsfrågor framöver, samtidigt som vi bjuder på snittar, alkoholfri dryck, kaffe och kaka.

Varmt välkomna!

Lena Wallentheim, Kommunstyrelsens ordförande
Joakim Karlsson, Kommunstyrelsens förste vice ordförande


Datum: Torsdag 12 december
Tid: kl 18-20
Plats: Muséet, Hässleholmsgården
 

Årets hässleholmare rörd över utmärkelsen

"Ett sådant samhälle man vill leva i"

En rastlös själ har förvandlats till ”en fiskande Gandalf”, som numera gläds över små glädjeämnen och över att vara så etablerad att exklusiva uppdrag kommer till henne. Pernilla Andersson är Årets hässleholmare och för det känner hon stor tacksamhet gentemot sin hembygd.
 
- Det var som om ni visste att jag behövde den här utmärkelsen just nu! Det känns väldigt fint och jag är närmast rörd.
Pernilla Andersson är mitt inne i en skapande process som kompositör. Som sådan har hon varit Grammisnominerad flera gånger, men det pågående projektet är ändå något speciellt, om man ska tro den folkkära artisten och producenten.
Pernilla Andersson, som växte upp i Hässleholm, har haft en lång karriär och lämnade nordöstra Skåne redan som 17-åring, efter att ha fått ett stipendium till Balettakademien i Göteborg. Hon fann sig inte riktigt tillrätta och via jazzlinjen på Skurups folkhögskola blev istället musiken hennes yrkesfokus.
- Det var ändå dansen, som jag började med i Hässleholm, som för första gången fick mig att känna att jag var duktig på något.
Hon gick balettskola ovanför Nisses Varuhus och hon minns nervositeten inför den första uppvisningen i Linnéskolans aula.
- Jag var nervös när jag passerade Qpoolen, svängde in mot skolan och kände att ”nu smäller det”. Men jag är vänsterhänt och dansade fel. Pappa filmade och man kunde höra hur han suckade, ha ha!
 
Banden till barndomens Hässleholm är starka och det anas en hel del nostalgi hos Pernilla Andersson (som för övrigt anser att Qpoolen är en ”skitsnygg” byggnad, som bör bevaras).
Skidåkningen vid Gäddastorp är till exempel ett fint minne. Rädsla för att gå genom isen på Finjasjön en mindre angenäm hågkomst. Att hennes första kärlek i lågstadiet hivade hennes cykel i ett buskage på Väster glömmer hon heller inte så lätt. (Efterforskningar visar att gärningsmannen troligen var kär han också men uttryckte det på ett udda vis.)
I december fyller hon 50 år.

Hur förhåller du dig till det?

- När jag var yngre så kände jag mig mer jagad och ville bevisa mig. Nu är jag coolare, roligare att umgås med och tänker och skriver bra. Jag blir även glad över mycket mindre ting, som när jag var ute och fiskade och såg en havsörn. Det var så vackert att jag kunde ha klivit av där och då och ändå varit nöjd med det liv jag levt.
(Pernilla understryker att hon gärna lever länge än.)
Erfarenhet och en lång karriär har även satt henne i en eftersträvansvärd jobbsituation.
- Jag gör just nu musiken till Hannes Holms filmatisering av Jonas Karlssons bok ”Regnmannen” (med Robert Gustafsson i en av huvudrollerna). Jag har funnits med i branschen så länge att jag blir uppringd och erbjuden ett sådant här jobb. Det har jag väntat på i hela mitt liv, att få tonsätta ett manus. Det är jäkligt spännande att vara med i processen.
Regnmannen har premiär först nästa jul.
 
Känns det inte som väldigt lång tid att vänta på att få offentlighetens bekräftelse?

- Jo, verkligen! Det är just därför utmärkelsen som Årets hässleholmare kom i rätt tid. Det kunde jag behöva, så att jag inte ballar ur, ha ha.
Pernilla Andersson känner tacksamhet gentemot såväl juryn som Hässleholms kommun.
- Det känns som att man satsar på sina invånare och tar hand om dem. Det är ett sådant samhälle man vill leva i. 

Näringslivsfrukost 10 december 2024 

Hjärtligt välkomna till årets sista näringslivsfrukost med temat ambassadörskap

Ta del av spännande presentationer och panelsamtal med pristagare från Hässleholms galakväll. 

7:15-8:00 
Frukostmingel
Gratis frukostbuffé på Norra stations restaurang

08:00 - 08:10 
Niclas och Schabnam från Krinova samt Karina och Ingela från Almi 
Viktiga utvecklingsaktörer i det skånska stödsystemet presenterar sina aktuella erbjudanden till er företagare. 

08:15 - 08:30 
Hanna Nilsson, Outdoor Explore Hässleholm 
Hanna berättar om föreningen som startades 2022 för att locka fler turister till Hässleholms kommun och dess fantastiska natur. Hon delar med sig av föreningens arbete och de upplevelser som gör Hässleholm till en unik destination. 

08:35 - 08:55 
Jakob Köhlin, Sparbanken Skåne 
När vänder konjunkturen i Hässleholm? Fortfarande fortsätter flera delar av samhällsekonomin att försämras, även om de första tecknen på en ekonomisk återhämtning också börjar skymta. Vi tittar närmare på utvecklingen i nordöstra Skåne, utifrån Sparbanken Skånes färska konjunkturrapport ”Skånsk konjunktur”.  

09:00 - 09:30 
Panelsamtal med pristagare från galakvällen 

  • Årets Företagare: Rolf Svanberg, Svanberg Specialelektronik 
  • Årets Stadsbyggnadspris: Daniel Ohlin, Backer 
  • Årets Kulturpris: Anna Axelsson, Tykarpsgrottan 
  • Årets HessleCity-företag: Lars Toresson, Treehouse Hovdala 
     
  • Årets Nyföretagare: Annika Hansson Borg, AHA BORG

Eva, Kennet och Tobias bjuder på en fullspäckad kväll den 5 februari 2025

Onsdag den 5 februari 2025 blir en inspirerande kväll på Göinge Bil - där vi utforskar innovationens roll genom tiderna och blickar mot framtidens möjligheter med AI!
Du som företagare i Hässleholms kommun är varmt välkommen till ett exklusivt event som kombinerar historiska perspektiv, aktuell forskning och banbrytande innovationer

Eva Krutmeijer – Författare och senior konsult med lång erfarenhet inom forskningskommunikation och hållbar utveckling. Eva kommer att ge oss en fascinerande inblick i innovationens utveckling och bland annat dela berättelser från sin senaste bok Genombrott – framsteg som format våra liv
(Det kommer även finnas möljighet att köpa Evas bok på plats för ett rabatterat pris)

Kennet Karjalainen - Koncern-VD på Göinge Bil. Kennet berättar om det lokala företaget från 1952, som idag är en koncern med 14 anläggningar, 250 anställda och omsätter ca 2 miljarder kronor. Göinge Bils systerbolag, Lexus Munka Ljungby, kommer också att vara på plats med sina modeller.

Tobias Larsson – Professor i maskinteknik vid Blekinge Tekniska Högskola. Tobias kommer att tala om framtidens innovationer och hur digitalisering, AI och produkt-tjänstesystem driver utvecklingen inom industrin och samhället.
 

Vill du och ditt företag växa hållbar och vinna marknaden?

Genom projektet Fokus Tillväxt kan Region Skåne, IUC Syd och Almi erbjuda ditt företag möjligheter att ta hållbara och cirkulära steg framåt. Allt med målet att öka ditt företags affär och lönsamhet.

Omsättningen i stadskärnan kvar på samma nivå

"Hoppas hjulen börjar rulla nästa år."

I Hässleholm stadskärna stod omsättningen i princip still under fjolåret. Restaurangnäringen sticker ut positivt med en god tillväxt medan klädhandeln har varit pressad under såväl fjolåret som under en femårsperiod.
 
Handlarna i Sveriges stadskärnor hade ett kämpigt fjolår (2023), vilket även märktes på ett lokalt plan. Omsättningen i stadskärnorna i svenska medelstora städer steg med runt tre procent men den höga inflationstakten innebar i realiteten att handeln krympte. I Hässleholm låg omsättningen i princip still.
- Det har varit ett ganska tufft läge men cityhandeln håller ändå uppe försäljningen på en hygglig nivå, säger Johan Jönsson, verksamhetsledare och platsutvecklare på HessleCity.

Årets Cityindex, som sammanställs av Fastighetsägarna och HUI Research, visar att den bransch som lyckades bäst under fjolåret (2023) var restaurang. Omsättningen i Hässleholm ökade med sex procent, vilket är klart högre än snittet för stadskärnor i medelstora städer.
Ett nationellt mönster är att klädhandeln kämpar i motvind och att dess betydelse för stadskärnornas handel har minskat över tid. 2018 stod branschen för 18 procent av stadskärnornas omsättning. I fjol var motsvarande siffra 13 procent.
Det är något som även avspeglas i Hässleholm, där klädhandeln hade ett tufft 2023 med ett omsättningstapp på sju procent.
- Det är en bransch som haft särskilda utmaningar. Man har mött förändrade konsumtionsmönster under flera år, säger Johan Jönsson.
 
Fjolårets nolltillväxt i Hässleholms stadskärna har än så länge inte påverkat sysselsättningen, utan antalet anställda har snarare ökat något.
Det finns överlag tecken på stabilitet i cityhandeln efter ett tydligare tapp för några år sedan. 
Hässleholm har även fyra handelsområden runt de centrala delarna av staden. I de så kallade ”utökade områdena” har omsättningen stått still under 2023 men under de två föregående åren var omsättningsutvecklingen markant (26 procent under 2021 och 13 procent 2022.

Näringslivschef Stefan Larsson säger att 2020-talet varit en hård prövning på olika sätt för såväl samhälle som näringsliv.
- Vi är fortsatt inne i en ”kostnadskris” där energipriser, räntor och kostnadsutveckling påverkat köpkraft och investeringar negativt. Höstens olika konjunkturrapporter ger dock ett visst hopp om ett positivare 2025.
Han tror att uthållighet och lokal samverkan är framgångsfaktorer.
- Många studier och analyser visar även på ett pågående skifte av näringar och utbud i städernas centrala delar. Enligt rapporten har näringar som växer ofta en ”upplevelsedimension” eller är en ”cirkulär affärsmodell” (återbruk). Även i vår kommun ser vi denna utveckling, säger Stefan Larsson.
 
Johan Jönsson och Hesslecity har under flera år arbetat med en tydlig strategi som handlar om att skapa event och driva flöden av människor i stadskärnan. Hur man fyller platsen med innehåll är en central del när stadskärnans attraktivitet utformas. Det är helt rätt sätt att arbeta, anser Joakim Lindström.
- För att skapa livfulla och attraktiva miljöer behövs trygghet, kulturella aktiviteter och en stark platsidentitet som lockar både invånare och besökare.

Inkluderingsexperten Anna Blixt håller presentation under lunchen!

Vill du göra varje möte till en vinst? 

Avnjut din lunch medans du lyssnar på Anna Blixt som kommer prata om hur du kan göra varje möte mer inkluderande, jämställt och effektivt för alla inblandade. 

Visste du att 42 % av deltagarna lämnar möten utan att ha fått sin röst hörd?
Och att en tredjedel av dem överväger att byta jobb på grund av det?
Dålig möteskultur kan kosta ditt företag både pengar och talang.

En organisation med 50 anställda kan spara upp till 3,7 miljoner kronor per år genom att förbättra sina möten – och samtidigt skapa en arbetsplats där idéer får utrymme och människor trivs.

Under denna föreläsning visar Anna Blixt hur du kan maximera effekten av dina möten med enkla och praktiska verktyg. Lär dig skapa inkluderande möten där varje medarbetares röst blir hörd – och se hur ditt företag växer i både trivsel och resultat.

Missa inte chansen att ta dina möten till nästa nivå på denna lunchträffen med Anna Blixt, konsult inom jämställdhet och inkludering
 
Företagarna Hässleholm bjuder på lunchbuffé som serveras av Norra stations restaurang. Hämta din mat och ta plats i Business Class kl 12 för en givande lunchpresentation.

När? Torsdag 5 december, kl. 12-13
Var? Business Class, Norra Stationsgatan 8A, Hässleholm
Arrangörer: Hässleholms kommun och Företagarna Hässleholm

S   A   V   E        T   H   E        D   A   T   E    !

E V E N E M A N G    H Ö S T / V I N T E R    2 0 2 4

 

  • Lunchträff - Gör varje möte till en vinst! 
    5 december kl 12-13
    Plats: Business Class
     
  • Näringslivsfrukost - Ambassadörskap
    10 december, kl 07:15-9:30
    Plats: Business Class, Norra station
     
  • Adventsmingel
    12 december, kl 18:00-20:00
    Plats: Muséet Hässleholmsgården
     
  • Innovation dåtid, nutid och AI genombrottet
    5 februari, kl 18:00-20:30
    Plats: Göinge Bil, Hässleholm

IUC får industrihjulen att snurra snabbare

"Bästa kontakt jag haft i mitt affärsliv."

IUC Syd (industriellt utvecklingscentrum) hjälper sina medlemsföretag med allt från effektivisering av produktion till grön omställning och kompetensförsörjning. Samarbetet lovordas av lokalt näringsliv.
 
Nyligen besökte vd Joakim Enquist, IUC Syd, näringslivsfrukosten i Hässleholm. Han berättade bland annat om IUC:s projektansökningar där medel från EU, staten och regionen leder till värdeskapande insatser tillsammans med den skånska industrin.
IUC Syd är en företagsstödjande organisation och ett skånskt industrikluster. IUC Syd träffar årligen runt 400 industriföretag och kartlägger behov och genomför utvecklande insatser. Genom att fungera som ett nav i den skånska industrin fångas utmaningar och trender upp.
- Vi träffar allt från tillverkare av livsmedel till producenter av barnvagnar. Robotik, automation, produktionseffektivisering och digitalisering har varit stort de senaste åren bland företagen. Det investeras stort i detta, berättade Joakim Enquist för de många besökarna på näringslivsfrukosten på Norra station.
IUC hjälper till att tillgängliggöra och tillämpa både känd och ny teknik.
 
En annan stor fråga är kompetensförsörjning – att hitta och utveckla personal. Där arbetar IUC med en palett av insatser.
- Vi handlar upp utbildningar, även skräddarsydda och väldigt specifika, för att kompetensutveckla personal.
Han framhöll även att man i Hässleholms kommun, med ett yrkesinriktat Komvux och Yrkeshögskolan Syd, lyckas ganska väl i sammanhanget.
- I Hässleholm är man jämförelsevis duktiga på att få människor till rätt utbildningar.
 
En stödinsats från IUC Syd kan handla om större satsningar där ett företag deltar i ett längre utvecklingsprojekt över flera år.
- Det är kostnadsfritt, bortsett från det engagemang och den tid man själva lägger ned.
Hässleholmsföretaget Jape Produkter AB har haft en lång och positiv relation till IUC Syd.
- Jag brukar säga att det är den bästa kontakt jag haft i mitt affärsliv. Man betalar en förhållandevis liten peng för att vara medlem, sett till vad man får tillbaka, sa Pia af Klinteberg, vd.
Joakim Enquist förklarade att man är mån om att bygga nära relationer, på företagarnas villkor.
- Vi kommer nästan hellre ut till våra medlemmar, snarare än att de kommer till oss.
 
Om IUC
IUC Syd är ett industriellt utvecklingscentrum med uppdrag att stärka tillväxt och konkurrenskraft i industriföretag i Skåne. Det är en medlemsägd organisation utan eget vinstintresse.
Det som utmärker IUC är att man arbetar nära företagen genom att lyssna, fånga upp behov och hitta smarta vägar för konkreta utvecklingsinsatser. IUC gör detta genom att vara en neutral mötesplats mellan näringslivet, akademin och den offentliga sektorn.

Följ Europa Direkt Hässleholm

Europa Direkt Hässleholms Linkedin lägger ut flera möjligheter till EU-utlysningar och andra stödtjänster för näringslivet. Börja följ idag!

0451-26 70 00  | naringsliv@hassleholm.se

Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm