Share this email:

BAPR Nyhetsbrev 1, 2022

Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att läsa det i din webbläsare
 

Varmt välkommen till det första nyhetsbrevet 2022 från Hässleholm Miljö och NSR i projektet Baltic Phytoremediation!
I detta nyhetsbrev får du information om vårt nya samarbete med Chalmers tekniska högskola och det kommande gemensamma webbinariet om naturbaserade saneringsmetoder. Vi berättar lite om vår utredning om de juridiska förutsättningarna för fytoremedieringen i Sverige som håller på att tas fram och ska presenteras efter sommaren. Intresset för fytoremedieringen ökar och vi berättar om fler kommande event inom området. Ta gärna fram kalendern och boka in dessa!
APRIL
6

Fytoremediering som en multifunktionell naturbaserad lösning

Välkommen på webbinarium
kl 8.30-10.00!

Jenny Norrman, bitr. professor på Chalmers, inleder men en översikt över olika forskningsprojekt inom naturbaserade saneringsmetoder. Paul Drenning, industridoktorand från COWI/Chalmers, presenterar därefter en sammanställning av olika typsituationer där naturbaserade saneringsmetoder kan tillämpas. I sitt forskningsprojekt tog han fram ett ramverk för att identifiera möjliga naturbaserade saneringsmetoder, risker kopplade till metoden och förslag på hur dessa kan reduceras. Mer information om webbinariet och anmälan hittar du via länken nedan. 
 
Det blir möjlighet att fördjupa sig i ramverket till hösten då vi kommer att bjuda in till en heldagsworkshop IRL den 20 september. Missa därför inte webbinariet så du får en introduktion till denna spännande forskning. Läs mer om det i nästa nyhet. 

Webbinariet arrangeras av Hässleholm Miljö och NSR i samarbete med Chalmers tekniska högskola.

Samarbete BAPR - Chalmers

Inom ramen för Interregprojektet ”Baltic Phytoremediation - BAPR” har vi på Hässleholm Miljö och NSR nu startat ett samarbete med forskare på Chalmers. Paul Drenning från COWI, som är industridoktorand på Chalmers, fokuserar på det som på engelska kallas för ”gentle remediation options” (GRO) och som brukar översättas till skonsamma efterbehandlingsmetoder eller naturbaserade lösningar.
 
”Aktörerna i vårt nätverk efterfrågar användarvänliga vägledningar för fytoremedieringsprojekt. Arbetet i doktorandprojektet kommer att bidra med ny och relevant vetenskaplig kunskap som vi kan sprida vidare till vårt nätverk” säger HMABs projektledare Dolores Öhman.
 
”Genom samarbetet med de svenska parterna i BAPR når vi projektets omfattande nätverk och kan sprida våra forskningsresultat samtidigt som vi förbättrar vår förmåga att förstå och adressera branschens verkliga behov” säger Paul Drenning.
 
Webbinariet den 6 april är uppstarten för samarbetet. Men redan nu planerar vi för en fördjupad heldagsworkshop IRL den 20 september. Syftet blir att fördjupa samarbetet med nätverkets aktörer så att forskningen kommer närmare praxis. Mer information, inklusive om plats för workshopen kommer i nästa nyhetsbrev.

Mer information om Pauls forskning i artikeln nedan. 

Juridiska förutsättningar för fytoremediering i Sverige

I syfte att förstå orsakerna till att fytoremediering används mycket sällan som metod för sanering av förorenade områden,

har Hässleholm Miljö, inom ramen för Interregprojektet BAPR, låtit genomföra en utredning som kartlägger nuläget för fytoremediering i Sverige.
Representanter från akademien, offentlig och privat sektor har genom intervjuer bidragit till ökad förståelse för kunskapsnivå, attityder samt ekonomiska och regulatoriska effekter. Bland annat visade utredningen att lagstiftning, tillsyn och rättspraxis påverkar valet av saneringsteknik. 
Sveriges miljömål, miljöbalkens hänsynsregler, ansvarslagstiftning (ansvar för förorenade områden) och myndigheternas vägledningar (t.ex. metodik för för behandling av förorenade område, tillsynsvägledningar, mm) påverkar valet av efterbehandlingsmetod.
Vilket utrymme lämnar dagens lagstiftning till att välja fytoremediering? Håller tolkningen av lagar på att förändras då intressekonflikter mellan giftfri miljö och resurseffektivitet/klimatutmaningen blir mer relevanta? Och hur påverkar den europeiska lagstiftningen sättet som vi reglerar hantering av förorenade områden i Sverige.

Paulina Rautio från Paneo håller på att utreda dessa frågor. Hon har arbetat ca 10 år med miljörätt, har en bakgrund som beredningsjurist på mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt och har arbetat som miljöjurist med tillsyn av förorenad mark och miljöfarlig verksamhet på Länsstyrelsen Skåne.Numera driver hon sin egen juridiska byrå. ”Eftersom vi behöver öka efterbehandlingstakten är det ett intressant uppdrag att utreda

om lagstiftningen utgör ett hinder mot användning av fytoremediering och om det krävs en lagstiftningsändring för att öka användningen av fytoremediering och andra in situ metoder” säger Paulina om uppdraget.
 
Vi planerar för en presentation av rapporten efter sommaren. Håll utsikt!

MARS
15

International workshop: The role of plants in the soil pollution mitigation

During the workshop you will learn about plant species that helps to restore the primary properties of the soil, immobilisation of heavy metals in plants, edible plants used in phytoremediation, whether it is possible to combat climate change through phytoremediation. Presentations will be given by scientists from Lithuania, Sweden and Portugal.

The workshp is organised by Klaipeda University in cooperation with the Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry.
 

Påminnelse:
Webbinarium 8 mars

Fytoremediering – växternas möjligheter att lösa viktiga miljöproblem

Arrangörer är KSLA, Linnéuniversitetet och SU.
Har du inte hunnit anmäla dig ännu? Följ länken nedan:

Projektets  övergripande mål är att öka användningen av grön teknik för att minska utsläppen av föroreningar till södra Östersjön. 
Lead partner är Linnéuniversitetet.

0451-26 82 00  | BAPR-projektet | Hässleholm Miljö

| Hässleholm Miljö AB, 281 80 Hässleholm | Kundservice & Kommunikation |