Europa Direkt Hässleholm - mars 2022. 

Mars 2022 

Nyhetsflödet domineras av kriget i Ukraina och det är många av oss som känner oro över händelseutvecklingen. Det konstanta och lättillgängliga flödet av nyheter kan leda till att desinformation sprids. Vi vill därför tips om två hemsidor: 

 EU vs DISINFORMATION 
EU har med anledning av kriget i Ukraina tagit fram en webbsida som bemöter rykten och osanningar om kriget. 

EU:s solidaritet med Ukraina
På denna sidan kan du läsa om vilka sanktioner EU har vidtagit mot Ryssland, och EUs  ekonomiska, politiska och humanitära stöd till Ukraina. Sidan uppdateras kontinuerligt. 

Våren närmar sig med stormsteg och det blir ljusare för varje dag som går. Vi ser fram emot att snart kunna ta eftermiddagens kopp kaffe på kontorets innegård. 

I detta nyhetsbrev uppmärksammar vi EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU, genom att lyfta fram tre projekt i nordöstra Skåne som finansieras via satsningen ReactEU, som är en del av fonden. NextGenerationEU är ett tillfälligt återhämtningsinstrument med en budget på över 800 miljarder euro som ska bidra till att reparera den akuta ekonomiska och sociala skadan till följd av covid-19 pandemin. Det var väldigt intressant och inspirerande att höra projektledarna berätta om respektive projekts syfte, aktiviteter och mål. 

Vi tipsar även om en seminarieserie om arbetsmarknadens parter och EU, samt annonserar om praktikplats hos oss och EU-kontor Skåne Nordost. Om du känner någon som studerar på eftergymnasial utbildning med inriktning mot EU, tipsa gärna om vårt praktikerbjudande. 

Vi besöker regelbundet grundskolor, gymnasieskolor och Komvux för att föreläsa om EU. Vill du att vi kommer till din klass? Mejla gärna oss . Vi anpassar våra föreläsningar efter målgrupp och önskat tema. 

Trevlig läsning! 

EU-projekt i Östra Göinge vill hjälpa unga ut i arbetslivet

React-EU projektet Sväng in hjälper unga ut i arbetslivet genom att kombinera studie-och yrkesvägledning med praktiskt stöd. Målet är 40 deltagare går vidare till arbete eller studier.

Läs hela intervjun

EU-projekt i Hässleholm vill bidra till en förbättrad matchning på arbetsmarknaden.

Projektet React EU Hässleholm erbjuder stöd till personer som blivit arbetslösa under covid-19 pandemin. Målet är att majoriteten av projektets deltagare går vidare till jobb eller studier.

Läs hela intervjun

EU-projekt i Osby fokuserar på studie-och yrkesvägledning

Projektet React EU - förstärkt vägledning erbjuder utbildning och vägledning på både grupp-och individnivå för personer som blivit arbetslösa under pandemin. 

Läs hela intervjun
Seminarieserie om arbetsmarknadens parter och EU
Nätverket Tillsammans i Europa anordnar under april föreläsningar som syftar till att belysa de största svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationernas prioriteringar i EU. Seminarierna är gratis och du kan följa dem digitalt. Nedan kan du läsa om de kommande webbinarierna den 5e, 6e och 7e april. 
APR
5

Hur skapar vi framtidens EU?

"Den nuvarande EU-kommissionen är en synnerligen aktiv kommission och förslagen har lagts i snabb takt – skogstrategi, industristategi, den gröna given och förslag på arbetsmarknadsområdet är några exempel. Inte sällan har de krockat med svenska intressen. Hur ser vi då till att EU fokuserar på rätt saker?" 

Anmäl dig
APR
6

Vilka prioriterade frågor driver SKR inför det svenska EU-ordförandeskapet och hur påverkar det dig?

"Seminariet handlar om SKR:s prioriterade EU-frågor och prioriteringar inför det svenska ordförandeskapet 2023. Frågorna har sin utgångspunkt i SKR:s roll som  arbetsmarknadspart och arbetsgivarorganisation för kommuner och regioner".

Anmäl dig
APR
7

Utbildning och forskning på EU-nivå – hur påverkar besluten Sveriges akademiker?

"Välkomna till ett digitalt samtal om forskning och utbildning inom EU. Vilka satsningar på utbildning och kompetensutveckling behövs i pandemins spår?  Hur säkerställer vi akademisk frihet, demokrati och rättsstatens principer i hela EU? Vinner eller förlorar Sveriges akademiker på att utbildningsfrågor drivs på EU-nivå?"

Anmäl dig

Praktik under höstterminen 2022

Är du student, intresserad av EU-frågor och söker en spännande praktikplats till hösten? Då kanske en praktik hos oss på Europa Direkt Hässleholm och EU-kontor Skåne Nordost kan vara något för dig! Ansök senast den 25 april.

Hur blir ett land medlem i EU? 

Georgien, Moldavien och Ukraina har ansökt om medlemskap i EU. Länderna måste uppfylla vissa politiska och ekonomiska kriterier innan de kan påbörja formella förhandlingar om medlemskap med EU. När kriterierna är uppfyllda klassas landet som kandidatland. 
De nuvarande kandidatländerna är: Albanien, Turkiet, Nordmakedonien, Montenegro och Serbien. Bosnien och Hercegovina samt Kosovo är potentiella kandidater.

Foto: © European Union 2020 - Source : EP

Läs mer om förhandlingsprocessen

EU-förslag om ökad lönetransparens

Det ska bli lättare att upptäcka omotiverade löneskillnader mellan könen. EU-kommissionen la i mars 2021 därför fram ett förslag om hur lönesättningen inom EU kan göras mer transparent. Europaparlament har arbetat fram ett eget förslag om ökad lönetransparens, som godkänts av sysselsättningsutskottet och jämställdhetsutskottet. 
I april ska förslaget upp till omröstning i hela parlamentet. Om det får stöd där kan EU-parlamentet och ministerrådet påbörja förhandlingarna om en slutlig lagtext. 

Foto: © European Union (2018) - European Parliament

Läs mer på Europaportalen

Frans Timmermans, Europeiska kommissionens vice president. Foto: European Union 

EU-insatser för mer överkomlig, säker och hållbar energi

Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina har EU-kommissionen lagt fram ett utkast till en plan för att göra Europa oberoende av fossila bränslen från Ryssland. 

– Det är dags att ta itu med våra sårbara punkter och snabbt bli mer oberoende i våra energival, säger Frans Timmermans, verkställande vice ordförande för den europeiska gröna given.

 

Träffa oss på Sveriges Bästa Näringslivsdag 2022

Europa Direkt Hässleholm medverkar på nordöstra Skånes näringslivsdag den 9 maj 2022. Kontoret är en del av mässans ungdomssatsning och vi kommer att informera om Erasmus+, Eures och europeiska solidaritetskåren, samt arrangera EU- quiz och tävlingar med fina priser. 

Konferensen om Europas Framtid 

Konferensen om Europas framtid pågår just nu och är ett unikt tillfälle för oss EU-medborgare att diskutera Europas utmaningar och prioriteringar. Under våren 2022 avslutas konferensen och slutsatser som ska visa vägen framåt för Europa presenteras. 

Vilka kan delta?
EU-medborgare från alla delar av samhället i EU:s alla hörn. Europeiska, nationella, regionala och lokala myndigheter liksom civilsamhället och andra organisationer som vill anordna evenemang och bidra med idéer.

Vad kommer konferensen att leda till?
Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen har förbundit sig att lyssna på européerna och att inom respektive behörighetsområde följa upp de rekommendationer som gjorts.

Hur deltar jag?
Den digitala plattformen är det nav som konferensen om Europas framtid kretsar kring. Via plattformen kan du säga vad du tycker om EU och vad som behöver ändras, få veta vad andra har att säga, hitta evenemang i din närhet, anordna egna evenemang och följa vad som händer och vad man kommer fram till.


Till konferensen

Europa Direkt Hässleholm
Norra Stationsgatan 8B Hässleholm 
europadirekt@hassleholm.se
0451 - 26 70 00
www.hassleholm.se/europadirekt

Avregistrera dig från kommande utskick