Europa Direkt Hässleholm - februari 2023

Februari 2023 

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om möjligheten att söka bidrag inom Erasmus+, Europaåret för kompetens 2023 och EU-kommissionens förslag till ny industriplan. 

Idag är det ett år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Kriget har orsakat ett enormt mänskligt lidande, förödelse och stora förluster. 

EU har svarat på Putins aggression genom att införa hårda sanktioner mot Ryssland. Sanktionspaketen syftar till att minska Rysslands förmåga att finansiera kriget, bland annat råder import- och exportrestriktioner mot varor och tjänster inom ett antal ekonomiska sektorer med fokus bland annat på högteknologi och energi. Den 15 februari presenterade EU-kommissionen ett tionde sanktionspaket mot Ryssland.  

De ekonomiska och politiska konsekvenserna av kriget är i fokus i det senaste avsnittet av Sieps podcast. Länk till poddavsnittet hittar du nedan. 

Hur kan jag följa det svenska EU-ordförandeskapet? 

Nedan har vi länkat till den officiella hemsidan, till ett nyhetsbrev och ordförandeskapets Instagram. På hemsidan hittar du även länkar till Twitter, LinkedIn, Youtube och Flickr. 

Förintelsens minnesdag 2023

Stort tack till alla som kom på föreläsningen.

Den 27 januari var förintelsens minnesdag och detta uppmärksammades av Europa Direkt Hässleholm och Hässleholms stadsbibliotek. 

Oscar Löfroth, lärare och författare, höll en gripande och innehållsrik föreläsning om förintelsens historia med fokus på Auschwitz-Birkenau, samt förmedlade ett vittnesmål från en överlevare. 

EU-kommissionen presenterar industriplan
I februari presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
Gröna givens industriplan. Planen redogör för satsningar på grön teknik i EU och syftar till att göra det fördelaktigt för gröna företag att verka i EU. Det kan handla om skattelättnader och enklare statsstöds- och tillståndsregler. 
Planen är ett direkt svar på andra ekonomiers, exempelvis USA:s, statliga stödprogram till gröna företag. Planen ska diskuteras av Europaparlamentet och ministerrådet. 
Rekommendation om ökad motståndskraft vid katastrofer
EU-kommissionen har antagit en rekommendation* om hur medlemsländerna bättre kan förbereda sig på olika typer av naturkatastrofer, t.ex. jordbävningar, översvämningar och skogsbränder. Samverkan mellan länderna lyfts fram som en nyckelfaktor. Rekommendationen innehåller fem mål som syftar till att gemensamt öka EU:s  motståndsförmåga mot katastrofer samt öka kapaciteten att förutse och hantera effekterna av framtida större katastrofer. 

*En rekommendation är en typ av icke-bindande rättsakt som kan antas av Europeiska unionens institutioner.
Istanbulkonventionen är på väg att godkännas i EU
Istanbulkonventionen upprättades 2011 och är det första juridiskt bindande instrumentet om våld mot kvinnor i Europa. Konventionens syfte är att skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld och att förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Medlemsländerna i ministerrådet har röstat för att formellt be om Europaparlamentets samtycke för att kunna slutföra ratificeringen. Det är möjligt då EU-domstolen 2021 slog fast att det inte krävs enhällighet bland medlemsländerna för att slutföra ratificeringen, vilket fråntog enskilda medlemsländers vetorätt i frågan. 
EU-regelverk för kryptoteknik
I EU diskuteras ett förslag om att införa ett regelverk för kryptoteknik. Syftet är att bekämpa ekonomisk brottslighet och marknadsmanipulation samt säkerställa ett gott konsumentskydd. 
Bristande reglering gör att handel med kryptovaluta idag inte omfattas av EU-lagstiftningen, vilket skapar risker för konsumenter, företag och marknader. 
Det finns stora möjligheter kopplat till kryptoteknik och de nya reglerna ska främja utvecklingen. Europaparlamentet och medlemsländerna ska slutligt godkänna regelverket.  

Sök bidrag inom Erasmus+ mobilitet och partnerskap - ansökan för 2023 är öppen

Nu är det möjligt att söka bidrag för samarbeten inom Erasmus+ samarbetspartnerskap och småskaliga partnerskap - från förskola till vuxnas lärande. Ansök senast den 22 mars 2023 klockan 12.00.

År 2023 är Europaåret för kompetens. Det finns många frågor att jobba med kopplat till detta, bland annat: 

⭐️ 75% av företag i EU uppger att det är svårt att hitta arbetstagare med rätt kompetens.⁠
⭐️Endast 37 % av personer i arbetsför ålder genomgår utbildning regelbundet. ⁠
⭐️ 40% av arbetstagarna i Europa saknar grundläggande digitala färdigheter.⁠

Det övergripande målet med Europaåret för kompetens 2023 är att främja omställning och kompetenshöjning.

Deltagande i Europeiska solidaritetskåren = en erfarenhet för livet 

Emma bor utanför Göteborg och har deltagit i Europeiska solidaritetskåren. Hör henne berätta om sina erfarenheter i en intervju med Eurodesk. 

Europeiska solidaritetskåren är EU:s program för att stimulera och ta tillvara ungas samhällsengagemang genom att erbjuda dem möjligheter att göra nytta i lokalsamhället och i relation till sina medmänniskor.

Europa Direkt Hässleholm
Norra Stationsgatan 8B Hässleholm 
europadirekt@hassleholm.se
0451 - 26 70 00
www.hassleholm.se/europadirekt

Avregistrera dig från kommande utskick