Europa Direkt Hässleholm - december 2023

December 2023 

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om Sacharovpriset för tankefrihet, kommissionens förslag om ökat djurskydd i EU och Belgiens prioriteringar för sitt ordförandeskap våren 2024.

Nästa val till Europaparlamentet hålls i Sverige den 9 juni 2024. Få svar på dina frågor om valet och varför det är viktigt att rösta via Europaparlamentets officiella hemsida för valet nedan. 

För högstadie-och gymnasieskolor finns möjligheten att arrangera EU-skolval. Skolval brukar arrangeras vid allmänna val och är en av de största demokratisatsningarna i Sverige. Syftet är att öka ungas kunskap om demokrati och det demokratiska valförfarandet. Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor (MUCF) ansvarar för skolvalet i Sverige och nedan har vi länkat till information om hur skolvalet går till och vilket stöd som finns att få. Anmälan till EU-skolvalet 2024 beräknas öppna i mitten av januari 2024.

I november anordnade anordnade Demokratimentorsnätverket webbinariet stärk kunskapen om EU på din skola. Vi kan varmt rekommendera webbinariet för att få inspiration och handfasta tips kring hur en skola kan inkludera EU i undervisningen. 

Vi vill även passa på att önska dig en god jul!

Gå med i nätverket Tillsammans i Europa!⁠

Nätverket förenar människor från hela Europa så att de kan träffas, dela kunskap och lära sig nya färdigheter, samtidigt som de uppmuntrar andra att rösta i EU-valet 2024. ⁠

Anmäl dig om du vill engagera dig – ju fler människor som röstar, desto starkare blir vår demokrati!⁠

Rollspel: beslutsfattande i EU med tema choklad
Kommissionen i Sverige har tagit fram ett kostnadsfritt och engagerande rollspel som syftar till att öka förståelsen för EU:s demokratiska process. 
Spelet vänder sig till skolklasser, studentföreningar, grupper av anställda och alla andra som vill bättre förstå EU:s demokratiska beslutsprocess. Rollspelet är en perfekt introduktion till ett större EU projekt eller som en fristående aktivitet.
EU:s elev-och lärarhörna 
Genom spel, tävlingar och aktivitetsböcker kan du som lärare eller elev upptäcka EU på ett kul och lärorikt sätt. Det finns något för alla åldrar. På sidan hittar du: 
- presentationer 
- tävlingar 
- läroböcker 
- möjlighet att samarbeta med andra lärare och elever. 

Har du några frågor om elev-och lärarhörnan får du gärna höra av dig till oss på Europa Direkt Hässleholm. 

Vad får en arbetsgivare kräva?

Ska man tvingas åka Vasaloppet på arbetstid, färga håret rosa eller uppge sin politiska hemvist under anställningsintervjun? Låta sig realtidsövervakas av sin arbetsgivare via GPS? Arbetsledas av en algoritm? Anställningsrelationen är idag betydligt mer omfattande än arbete i utbyte mot lön. Men var går gränserna? 

Caroline Ferngren och Niklas Selberg vid juridiska fakulteten i Lund resonerar kring denna fråga med utgångspunkt i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.

Vad kan EU:s talangpartnerskap leverera?

Med talangpartnerskap vill EU-kommissionen lösa bristen på utbildad arbetskraft i EU och bygga migrationssamarbeten med länder utanför unionen. I denna analys undersöker Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap vid Sieps, talangpartnerskapens potential och nytta i Sverige och EU. Han menar att även om det inte är en helhetslösning är konceptet värt att satsa på. 

Bättre djurskydd i EU
EU-kommissionen har föreslagit nya regler som ska förbättra livet för alla hundar och katter i EU och villkoren för djur som transporteras. Kommissionen har också svarat på ett medborgarinitiativ om att förbjuda pälsdjursuppfödning i EU.

Det finns fler än 72 miljoner hundar och 83 miljoner katter i EU och handeln med hundar och katter omsätter cirka 1,3 miljarder euro varje år. Smugglingen har dock ökat kraftigt på senare år och många djur hålls under dåliga förhållanden. Med de nya reglerna föreslås  enhetliga EU-normer för hur hundar och katter ska hysas, transporteras och skötas om hos uppfödare, djurbutiker och djurhem.
Historisk EU-lag ska stärka pressfriheten
Pressfriheten har under det senaste årtiondet försämras i de flesta EU-länder. För att motverka den trenden föreslog EU-kommissionen hösten 2022 en ny lag om mediefrihet i unionen.

Efter förhandlingar nådde företrädare för EU-parlamentet och medlemsländerna i fredags i förra veckan en preliminär överenskommelse om hur lagen ska se ut.

Lagen ska bland annat öka öppenheten runt hur medier finansieras, skydda mediers oberoende och säkra mångfald i medielandskapet.
 
Belgien presenterar sina ordförandeskapsprioriteringar
Belgien tar över det roterande ordförandeskapet i rådet den 1 januari 2024 och har nu publicerat sina prioriteringar för det kommande halvåret. Fokus kommer bland annat att ligga på fortsätt stöd till Ukraina, bättre skydd för de europeiska medborgarna och stärkande av samarbetet inom unionen. Ordförandeskapet har lagt fram sex prioriteringar vilka de kommer att fokusera sitt arbete kring: 
  • Försvar av rättsstatens principer, demokrati och enighet 
  • Stärkande av konkurrenskraften 
  • Driva en gröna och rättvis omställning 
  • Förstärka agendan för sociala frågor och hälsofrågor 
  • Skydda människor och gränser
  • Främja ett globalt Europa 
Ordförandeskapet har lanserat sin egen hemsida där dess prioriteringar och program finns att läsa. 
Till demokratins försvar – kommissionen vill belysa dolt utländskt inflytande
Den 12 december antog EU-kommissionen ett paket för försvar av demokratin inför valet till Europaparlamentet 2024. Den centrala delen av detta paket är ett lagstiftningsförslag som kommer att öka insynen och den demokratiska ansvarsskyldigheten för intressebevakning på tredjeländers vägnar, som syftar till att påverka politik, beslutsfattande och det demokratiska utrymmet.

Syftet med detta paket är att ta itu med hotet från utländsk inblandning med större öppenhet och samtidigt uppmuntra medborgarengagemang och medborgardeltagande i våra demokratier.

Sacharovpriset 2023 har tilldelats Jina Mahsa Amini och rörelsen ”Kvinna, Liv, Frihet” i Iran

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. 

Jina Mahsa Amini var en 22-årig iransk-kurdisk kvinna. Hon greps av polis i Teheran den 13 september 2022 för att ha ignorerat Irans strikta lagar om att kvinnor ska bära slöja och dog tre dagar senare på ett sjukhus i Teheran efter att ha utsatts för fysisk misshandel i häktet.⁠

Hennes död utlöste massiva kvinnoledda protester i Iran. Under parollen ”Kvinna, Liv, Frihet” protesterade de mot hijablagen och andra diskriminerande lagar i landet.⁠

Prisceremonin ägde rum i mitten av december i 
Strasbourg. Priset togs emot av de iranska kvinnliga människorättsförsvararna Afsoon Najafi och Mersedeh Shahinkar, och Saleh Nikbakht, som är advokat och företräder Jina Mahsa Aminis familj.

Foto: Mathieu CUGNOT

Sök bidrag för europeiskt utbyte och samarbete genom Erasmus+

EU:s samarbets- och utbytesprogram Erasmus+ ger organisationer inom hela utbildningsområdet möjlighet att söka bidrag för utbyten, nätverkssamarbeten och andra projekt som syftar till ny kunskap och kompetensutveckling.
 

Europa Direkt Hässleholm
Norra Stationsgatan 8B Hässleholm 
europadirekt@hassleholm.se
0451 - 26 70 00
Europa Direkt Hässleholms hemsida

Avregistrera dig från kommande utskick